latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:07 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Општина Источно Ново Сарајево удвостручила број становника (ВИДЕО)

За скоро деценију и по, од 2004. године, општина Источно Ново Сарајево удвостручила је број становника.
Источно Ново Сарајево - Фото: РТРС
Источно Ново СарајевоФото: РТРС

Број житеља тренутно је око 15.000, а у овој локалној заједници, једној од шест у граду Источно Сарајево, биљеже позитиван природни прираштај. Међу ријетким су општинама и у Српској у којој је наталитет у порасту. Управо ову чињеницу општинско руководстви истиче као највећи успјех.

Прилив становништва прати и инфраструктурни развој. Осим обданишта, граде се здравствене установе, тргови, дворане... У претходне три године у Источном Новом Сарајеву саграђено је 1.250 станова.

Истовремено, више је новоотворених предузетничких радњи у односу на оне које се затварају. И лањска привредна добит већа је за 40 милиона у односу на претходну годину.

Све политике споредне су у односу на ону пронаталитетну, којом се у Источном Новом Сарајеву, с поносом истиче начелник Љубиша Ћосић, новчано награди сваки нови становник.

Ћосић наглашава да порасте број становника има највећу вриједност.

Све је више предузетника који општину Источно Ново Сарајево бирају као своју пословну адресу. Међу њима је и овогодишњи добитник општинске Повеље Драган Остојић- привредник који је, каже, увијек тежио да с локалним властима оствари партнерски однос.

Остојић не сумња ни у успјех привредне зоне, гдје је ово предузеће већ резервисало своје мјесто. Посебно битном сматра градњу нових погона по европским стандардима.

То ће значити и нова радна мјеста, а само их је код овог послодавца тренутно више од стотину. Међу њима је и Стојанка Ђајић која са својим колегиницама дневно умијеси 60 килограма брашна, довољних за 200 килограма јуфки. Тајну доброг тијеста не одаје, али зато не крије рецепт успјеха у предузећу.

- Презадовољна сам, плата је редовна, све је одлично. Двије и по године сам овдје и нигдје није ми било боље - каже она.

У овом предузећу лично залагање и труд одређују висину мјесечних примања, а сагласност на овакав систем, радници су потврдили несвакидашњим гестом. И они су наградили своје послодавце уплативши им породично путовање.