latinica  ћирилица
22/05/2017 |  22:03 | Аутор: РТРС

Лајт цигарете опасне исто колико и обичне?

Такозване лајт цигарете су опасне за здравље као и обичне цигарете и вјероватно су допринијеле видљивом повећању једног облика рака плућа, показује студија која је данас објављена.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Истражитељи из центара за истраживање рака у САД закључили су да лајт цигарете са филтером са отворима за вентилацију, изгледа, довеле до тога да се посљедњих 50 година повећао број случајева обољелих од једног облика рака аденокарцинома, тумора који се развија дубоко у плућима.

Та врста рака сада је најучесталија међу пушачима. Учесталост других типова канцерогених тумора плућа пала је с падом броја пушача у САД посљедњих деценија.

Резултати тих анализа потврђују оно што су истражитељи сумњали годинама и супротно је тврдњама индустрије дувана према којима су лајт цигарете мање штетне.

Филтери са рупицама пуштени су у продају прије пола вијека.

- То је замишљено да привуче пушаче и здравствене званичнике - открио је доктор Питер Шилдс, помоћник директора центра за истраживање рака на Универзитету Охајо и једног од водећих аутора ове студије, која је објављена у часопису Националног института за рак.

- Анализа наших података јасно указује на везу између броја отвора додатих на филтере цигарета и пораста стопе учесталости аденокарцинома током посљедњих двадесет година - додао је он.

Навео је да је посебно забрињавајуће да се ти филтери с рупама налазе практично на свим цигаретама које се данас продају.

Научници мисле да се преко тих филтера с вентилима удише више дима са већом концентрацијом канцерогених материја и других токсина.

- Ти филтери мијењају сагоријевање дувана који производи више канцерогених материја кроз ситне честице, а које достижу до најдубљих дијелова плућа гдје се најчешће јављају аденокарциноми - рекао је Шилдс.

Према важећим прописима, произвођачи дувана не смију на паклицама цигарета да рекламирају лајт цигарете и цигарете са малом количином катрана. Међутим, научници сматрају да резултати ове студије треба да убиједе америчку регулаторну агенцију да потпуно забрани употребу филтера с вентилима.

Извор: Агенције