latinica  ћирилица
23/05/2017 |  13:24 ⇒ 13:44 | Аутор: РТРС

Умањите ризик од добијања рака дојке

Само пола чаше вина или једно мало пиво дневно довољни су да повећају ризик од рака дојке, тврде научници.

Студија која је спроведена на Америчком институту за проучавање канцера уз подршку Свјетског фонда за истраживање рака, показала је да здрава исхрана, вјежбање, ограничавање уноса алкохола и контролисање тежине смањују ризик од ове опаке болести.

Стручњаци су пронашли јаке доказе да енергично вјежбање такође смањује рак дојке и то за 17 одсто код жена у репродуктивном периоду, као и за 10 одсто код оних које су у постменопаузи.

Дојење смањује ризик од оба типа болести.

Научници кажу да су пронашли "ограничене, али сугестивне" доказе да зелено лиснато поврће, попут купуса, кеља, зелене салате и спанаћа, смањују ризик од рака дојке са негативним рецепторима за естроген, који је ређи тип канцера и теже изљечив.

Конзумација хране богате каротеноидима, попут мркве, парадајза, кајсија, шпината и слатког кромпира, такође се повезује с мањим ризиком од рака дојке, као и млијечних производа и свих осталих намирница богатих калцијумом.

Међутим, постоје јаки докази да чак и мале количине алкохола, попут пола чаше вина или једног малог пива дневно, повећавају ризик од рака у репродуктивном периоду жене за пет одсто, а у постменопаузи за девет одсто.

Докази су јасни, тврде стручњаци, да активан живот, здрава тежина и ограничавање уноса алкохола представљају кораке које све жене могу да предузму, како би смањиле ризик.

Дакле, препоруке су сљедеће: једите што више поврћа, попут мркве, паприке, зелених салата умјесто пржених намирница и грицкалица, а ако пијете алкохол, држите се једне чаше.

Извор: Агенције