latinica  ћирилица
25/05/2017 |  09:07 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Хрватско правосуђе - привести 76 Срба

Хрватско правосуђе издало је налог за привођење 76 Срба из бјеловарског краја због наводних ратних злочина, пишу београдске "Вечерње новости".
Жупанијски суд у Бјеловару (Фото: sudovi.pravosudje.hr) -
Жупанијски суд у Бјеловару (Фото: sudovi.pravosudje.hr)

"Жупанијски суд из Бјеловара 8. фебруара 1994. године за њима је расписао потјернице и одредио притвор. То је 27. марта ове године потврдио Жупанијски суд у Загребу", наводи лист.

Адвокат Душан Томић, бранилац Рајка Аничића, кога су власти БиХ већ изручиле Хрватској, изјавио је да ће "сви ови људи чим буду ухапшени, бити одведени у притвор ако се нађу у Хрватској".

Он је рекао да је, у најмању руку, чудно што тај предмет није био у рукама хашког Тужилаштва, које је по договору требало да одлучује гдје ће се у ком предмету за ратне злочине поступати.

Томић је додао да његовог клијента терете да је као припадник ЈНА возио тенк као обичан војник, док Хрват који је био командир и који му је командовао, према њиховом мишљењу, нема кривице.

"Мислим да би било сасвим логично да се за оне који су осумњичени, а живе у Србији, предмети прослиједе Србији, а не да `лове` људе по сваку цијену", навео је Томић.

"Вечерње новости" су данас објавиле списак са именима свих 76 Срба за које је издат налог за привођење.

Извор: Срна