latinica  ћирилица
25/05/2017 |  14:18 | Аутор: РТРС

Спријечите крварење из носа

Палцем и кажипрстом ухватите његов нос и чврсто га стисните, од два до три минута. Глава све вријеме мора бити нагнута унапред, а на потиљачни дио врата ставите хладне облоге.
Нос (Фото: onlinevoicecoaching.com) -
Нос (Фото: onlinevoicecoaching.com)

Да ли вам се некад догодило да вам крене крв из носа, наизглед из чиста мира? Истраживања показују да у више од 90 одсто случајева крварење престаје спонтано, а само у мањем проценту захтијева лекарску интервенцију.

* Да не бисте дошли у овакву ситуацију, не напрежите се приликом издувавања носа, упозоравају стручњаци. Уколико из неког разлога користите капи за нос, не претерујте, јер њихова дуготрајна употреба доводи до оштећења слузокоже, па самим тим и чешће појаве крварења.

* Ако некоме указујете прву помоћ, прво особу смирите. Потом палцем и кажипрстом ухватите његов нос и чврсто га стисните, од два до три минута. Глава све вријеме мора бити нагнута унапред, а на потиљачни дио врата ставите хладне облоге.

* Иначе, чешће крварење имају особе са повишеним притиском, као и они који дуготрајно узимају терапију против згрушавања крви из носа. Хипертоничари могу да га спријече уколико редовно узимају прописану терапију, која спрјечава осцилацију крвног притиска. Особе које узимају терапију против згрушавања крви требало би редовно да се контролишу.

Извор: Новости