latinica  ћирилица
26/05/2017 |  07:43 ⇒ 27/05/2017 | 11:26 | Аутор: РТРС

Званичници Српске и Србије: Мост "Братољуб" спаја и води у будућност (ФОТО/ВИДЕО)

Пред више хиљада грађана Подриња с обје стране Дрине који су се окупили на мосту "Братољуб" у Љубовији, данас су се сусрели предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић са предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем.
Oбилазак радова на мосту "Братољуб" - Фото: РТРС
Oбилазак радова на мосту "Братољуб"Фото: РТРС

Делегације су заједно обишлe градилиште моста "Братољуб" који спаја Љубовију и Братунац. Радови се приводе крају, а преостало је уређење пјешачке и бициклистичке стазе и пресвлачење коловозне траке.

Дневно, између Љубовије и Братунца, пређе више од 5.000 људи.

Обиласку, поводом спајања обала ријеке Дрине, присуствовали су и министри Владе Србије, Републике Српске и Савјета министара БиХ. Вриједност инвестиције је 13 милиона евра.

Предсједник Српске Милорад Додик је рекао да је важно оно што се оставља иза себе. "Ова генерација политичара оставља мост као доказ да нисмо дане проводили у незнађу, већ смо градили мост. Спајамо, а не исправљамо криву Дрину. Ово је доказ спајања људи, могућности да се брже сретне и дође и представља захтјев савременог живота", рекао је Додик.

Истиче да мост "Братољуб" свједочи о специјалним везама и да је резултат договора са актуелном владом и предсједником Србије.

"Знам да је ово био деценијски захтјев људи, али да није било Владе Србије и погледа на ову страну, овог моста не би било, зато је моја захвалност Вучићу, Николићу и министрима у Влади Србије огромна. Да није било синергије и одлучности Вучића данас овде не бисмо стајали и не бисмо могли да се похвалимо оваквим резултатима", рекао је Додик.

Навео је да Бањалука и Београд имају најбоље односе од настанка Српске. Додик се захвалио предсједнику Томиславу Николићу на веома успјешној сарадњи.

"Николић је нама у Српској кад год је било тешко упутио ријечи које су нас охрабривале и увијек је био ту. Моја захвалност у име грађана Николићу на ономе што је учинио ових година. Желим и лично да вам се захвалим", рекао је Додик.

Истиче да је обавеза свих генерација да се не стане са пројектима. "Не смијемо стати, морамо ићи даље – градити путеве, мостове, живот", закључио је Додик.

Предсједник Српске Милорад Додик

Предсједник Србије Томислав Николић је рекао да је Дрина ријека која тражи да се стално граде ћуприје, како би спајале народ.

"Мост на Дрини није тек стратешки производ који скраћује пут транспорта за више од 50 километара и најкраћа је веза са Коридором 11 и Луком 'бар', исто је тако важно што има две траке са обе стране намењене бициклистима и пешацима, да може пјешке да се стиже и да једног дана не буде важно одакле си пошао и куда идеш пошто ће једног дана све да буде једно", рекао је Николић.

- Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и најближих, рекао је данас премијер Србије Александар Вучић, након обиласка радова на мосту "Братољуб" у Љубовији, и поручио да је важно да спајамо обале, градове, државе, српски народ, али и Србе и Бошњаке.

На мосту који спаја обале Дрине, Вучић је окупљеним грађанима рекао да су радови завршени на време, каже да су му рекли и прије рока, те поручио да мостови, а овај је 12. на Дрини, обезбјеђују пристојан живот, повезују, спајају.

Сусрет званичника Српске и Србије

Више хиљада грађана Подриња са обје стране Дрине окупило се данас како би присуствовало спајању обала ријеке на мосту "Братољуб" у Љубовији.

Више хиљада људи код моста "Братољуб"

Мост са осам стубова 

Мост "Братољуб" је дуг 227 метара, а широк 14 метара, са осам стубова од чега су четири у Дрини и по два на обалама ријеке.

Преостали су завршни радови на уређењу пјешачке и бициклистичке стазе и пресвлачење коловозне траке. Радови су почели 20. октобра 2015. године.

Пројекат обухвата изградњу моста, приступних саобраћајница и заједничког прелаза, а вредност је 13 милиона евра. Србија је пројекат финансирала са 5,5 Федерција са 7,4 и РС са 335.000 евра.

Србија гради цео мост и приступну саобраћајницу у Љубовији, а Република Српска приступну саобраћајницу и заједнички гранични прелаз.

Како је најављено, завршетак радова на цијелом пројекту изградње моста и приступних саобраћајница се очекује у септембру 2017. године.

У Љубовији кажу да ће се остварити вишедеценијски сан мјештана цијелог Подриња да их ријека више не раздваја већ спаја. До сада су користили жељезнички мост који је само за друмски саобраћај, а први царински терминали били су у Малом Зворнику, који је удаљен 40 километара на једној страни, и други прелаз који је 40 километара на другој страни, у Бајиној Башти и Скелану.

Прије посјете мосту "Братољуб" у Љубовији предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић посјетили су Технички ремонт Братунац.

Обилазак моста Братољуб (Фото: РТС)

Сусрет лидера Србије и РС на мосту "Братољуб"
Фото: РТРС

Обилазак моста Братољуб
Фото: РТРС

Сусрет лидера Србије и РС на мосту "Братољуб"
Фото: РТРС

Сусрет лидера Србије и РС на мосту "Братољуб"
Фото: РТРС

Сусрет лидера Србије и РС на мосту "Братољуб"
Фото: РТРС

Сусрет лидера Србије и РС на мосту "Братољуб"
Фото: РТРС

Сусрет лидера Србије и РС на мосту "Братољуб"
Фото: РТРС