latinica  ћирилица
29/05/2017 |  16:41 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Шта би дијабетичари требало да једу?

Ако сте стално жедни, често мокрите, уморни сте, не видите баш најбоље, убрзано дишете, можда имате повишен ниво шећера у крви. Прочитајте шта би у том случају требало да једете...
Цимет (Фото: Thinkstock) -
Цимет (Фото: Thinkstock)

Цејлонски цимет

Осим што има противупална, антиканцерогена, противгљивична и антиоксидативна својства, овај зачин је дјелотворан и у борби против хипергликемије. Цимет снижава ниво шећера у крви тако што успорава апсорпцију глукозе из цријева у крв. Користан је само цејлонски цимет, који има више љековитих својстава од кинеског.

Рузмарин

Јесте ли знали да рузмарин спада међу најздравије медитеранске зачине захваљујући томе што спријечава настанак рака? Када је ријеч о дијабетесу и контроли нивоа шећера у крви, ова је зачинска биљка дјелотворнија ако је узимате у свјежем облику.

Бијели лук

Захваљујући свом саставу, бијели лук придоносе ширењу крвних судова и снижавању крвног притиска. Такође, спречава настанак тумора и рака те помаже у снижавању холестерола и шећера у крви. Најбоље је јести свјеж бијели лук, јер ако га дуго кувате уништавате његова природна заштитна својства. Садржи витамине Б6 и Ц, који придоносе одржавању нормалног нивоа шећера у крви.

Куркума

Куркумин, полифенол присутан у куркуми, помаже ћелијама да на правилан начин користе глукозу. Истраживање је показало да се узимањем куркуме може увелико смањити ризик од дијабетеса. Студије су такође показале и да куркума може смањити оштећења гуштераче код особа које болују од дијабетеса типа 1, за које се прије сматрало да су непоправљива.

Першун

Осим што може превенирати појави рака, реуматоидног артритиса и остеопорозе, редовна конзумација першуна помаже у спречавању дијабетеса.

Извор: Мондо