latinica  ћирилица
31/05/2017 |  11:34 | Аутор: РТРС

Колико соли нам је потребно за здравље?

Смањење уноса соли може да помогне онима са високим притиском, али претерано избацивање соли из исхране излаже их већем ризику од кардиоваскуларних болести, тврди група научника са McMaster University's School of Medicine.
Со (Фото:  ShutterStock) -
Со (Фото: ShutterStock)

Научници истичу да су ово врло значајна сазнања за оне који болују од хипертензије и чија исхрана садржи превише натријума, јер свакако је изузетно важно да смање количину соли у храни, али не баш да је сасвим избаце.

Студија објављена у часопису The Lancet показује да једино људи са високим крвним притиском морају да пазе на унос соли. Упоређивали су просјечан и висок унос натријума како би утврдили да ли постоји веза са срчаном и можданим ударом и смртношћу. Они са високим притиском који су узимали исувише мало натријума били су у већем ризику да доживе срчани или мождани удар него особе које су храном узимале умјерену количину натријума.

Крвни притисак је познат као тихи убица. Код високом притиска, крв се преноси од ћелије до ћелије већом снагом него што је то нормално, што ствара нездрави притисак на срце. Неки људи су осјетљивији на количину соли у храни него други, а превише соли доводи до задржавања воде у ткивима, па тако и до високом крвног притиска. Они који су осјетљивији на унос соли и имају у породици историју срчаних проблема и високог притиска, морали би да смање унос, али да пазе да уносе довољну количину. То мора да буде избалансирано, тврде научници.

Ако узимате мање од 2.300 милиграма натријума дневно, нема никаквих користи по здравље срца, а може чак да буде штетно. Уколико организам нема довољну количину натријума, он се бори да регулише потрошњу воде својих ћелија, па долази до отицања. Јављају се умор који прати мучнина, слабост мишића и грчеви.

Људи нису ни свјесни колико натријума дневно уносе. Чајна кашика соли има 2.325 милиграма натријума. Савјетује се дневни унос натријума од 2.300 милиграма.

Извор: Недељник.рс