latinica  ћирилица
31/05/2017 |  12:52 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Народна скупштина одбила предложени дневни ред о смјени Владе (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске није данас разматрала Приједлог за изгласавање неповјерења Влади Републике Српске јер већина посланика није подржала предложени дневни ред, чиме је сједница окончана.
Студенти из Косовске Митровице у НСРС - Фото: РТРС
Студенти из Косовске Митровице у НСРСФото: РТРС

Покушај опозиције да смијени Владу Републике Српске пао је већ на првом кораку, али из опозиције најављује да их то неће спријечити да питање изгласавања неповјерења Влади ставе на дневни ред.

Сљедећи корак, кажу, биће преформулација ове иницијативе у интерпелацију, а онда ће скупштина морати да расправља о њој.

Са друге стране, из владајуће коалиције поручују да опозиција има право на све што је у складу са вежећим прописима и процедурама, али да је јасно да за свој захтјев не могу да обезбиједе већину.

Скупштинска већина: Заказивање посебне сједнице НСРС беспотребно трошење новца

Шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић сматра да би расправа о Приједлогу за изгласавање неповјерења Влади Републике Српске на посебној сједници, која је данас окончана неусвајањем дневног реда, била само "шупља прича" и беспотребно трошење новца грађана, јер би исход гласања био исти и након расправе. Вишковић је рекао да су резултати гласања о предложеном дневном реду показали да опозиција није имала више од 30 гласова за овај приједлог.

"Да би нека иницијатива прошла у неком парламенту мора да има већину. Они нису ни близу те већине и морају да се помире са чињеницом да још неко вријеме морају бити опозиција", рекао је Вишковић новинарима након неизгласавања дневног реда посебне сједнице Парламента Српске.

Вишковић је одбацио оптужбе да власт не жели да се чује и разговара о наводно лошем раду Владе, те нагласио да је јавност упозната о свим питањима из ове иницијативе и да данас не би ништа ново чула. Он је навео да је опозиција у Српској уствари власт на нивоу БиХ, те да су протекле три године у Сарајеву све радили да би онемогућили развој или прилив средстава у Републику Српску.

Шеф Клуба ДНС Споменка Стевановић оцијенила је да опозиција има легитимно право да тражи опозив Владе, у случају евентуалне прекомпонзиције скупштинске већине али да то није сада био случај. Она је нагласила да ће рад одређених министара, министарстава и Владе бити предмет разговора коалиционих партнера и да ће од тих разговора зависити евентуална реконструкција Владе. Стевановићева је поручила да се власт осваја и губи на изборима.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и самостални посланик Ненад Стевандић изјавио је да је данашња сједница парламента одржана у складу са Пословником и да дневни ред није усвојен из разлога што није било довољно људи који су тражили да се разматра материјал који је достављен.

"Сви морају да науче да од 83 посланика треба 42 за усвајање одлука, а опозиција је овај пут имала мање гласача него потписника материјала. То је веома неозбиљно и циљ свега тога је било неколико конференција за новинаре", рекао је Стевандић новинарима након посебне сједнице Народне скупштине.

Говорећи у име Уједињене Српске, Стевандић је навео да су он и посланик Славко Дуњић детаљно погледали материјале који је доставила опозиција за данашњу посебну сједницу, као и материјал који је припремала Влада Српске о теми економски трендови.

"Утврдили смо да су то материјали о којима могу да суде само бирачи. Значи, Народна скупштина није мјесто гдје можете доносити одлуку о именовању и смјењивању Владе", нагласио је Стевандић.

Опозиција у јуну најављује интепелацију о неповјерењу Влади 

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је на посебној сједници парламента да је јасно да је владајућа већина већ заузела став у вези са приједлогом опозиције за изгласавање неповјерења Влади Републике Српске, али да не види разлог зашто се о овом документу не би расправљало у Скупштини.

Најавио је да ће опозиција у јуну припремити интерпелацију у вези са приједлогом за изгласавање неповјерења Влади Српске, о којем данас није расправљано на посебној сједници јер већина посланика није подржала дневни ред.
Говедарица је рекао да то значи да ће Влада имати рок од 60 дана да се изјасни о тој иницијативи, о којој ће морати бити расправе. Он је поручио да расправа о Влади данас није завршена и да се варају сви који мисле да је окончана.

"Мјера за расправу није број руку, него аргумент и аргументација које је и превише у документу који смо припремили, а мјера за одлучивање јесте број руку", рекао је Говедарица након посебне сједнице парламента Српске.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је данашња посебна сједница показала да је оправдана иницијатива опозиције, јер је гласање показало да "ни владајућа коалиција нема 42 посланика". Он је додао да опозиција жели да искористи све парламентарне методе, али да не искључују ни ванпарламентарне, попут протеста.

Бореновић је рекао да је Додик јуче "брутално нападао" њега и Говедарицу и то из страха, јер долази вријеме "када ће се подносити одговорност за стање у којем се налази Република Српска".

Посланик НДП-а Драган Чавић најавио је могућност да опозиција у Републици Српској почне да заговара ванпарламентарну борбу, јер "није могуће водити парламентарну борбу против постојећег политичког владајућег конгломерата у Српској".

"Ванпраламентарна борба је став НДП-а од почетка јер се дуго замајавамо да је могуће искључиво парламентарном борбом рјешавати проблеме ове владе. То је немогуће", рекао је Чавић након посебне сједнице парламента Српске.

Чавић је оцијенио да су резултати рада актуелне Владе Српске веома лоши, да обавезе привреде износе два БДП-а, док министар финансија Зоран Тегелтија "води потпуно промашену политику због које стално расте задужење".

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да је потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић прекршила Пословник јер на почетку посебне сједнице није саопштила ко представља Владу Републике Српске, нарочито јер је на предложеном дневном реду иницијатива за опозив Владе, а премијерка Српске Жељка Цвијановић не присуствује.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало, који дјелује у оквиру Клуба ПДП-а, рекао је да владајући желе да укину парламентарну контролу над радом извршне власти.

За министра правде Антона Касиповића данашња иницијатива опозиције била је афирмација парламентаризма. Негирао је и наводе опозиције да влада контролише рад скупштине.

Већина питања које је опозиција припремила за данашњу сједницу већ је разматрана на ранијим засједањима, кроз посланичка питања и одговоре, каже Касиповић, додавши да Влада ради оно што је могуће у реалном времену.

Извор: РТРС/СРНА