latinica  ћирилица
31/05/2017 |  13:47 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

"Велики дан за Србију, Републику Српску и све Србе"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да ће Александар Вучић, који се већ доказао као регионални политички лидер, као предсједник Србије ојачати позицију на Балкану, те истакао да очекује да ће у времену које долази реализовати још пројеката између Србије и Српске.
Делегација Републике Српске на полагању заклетве изабраног предсједника Србије Александра Вучића - Фото: РТРС
Делегација Републике Српске на полагању заклетве изабраног предсједника Србије Александра ВучићаФото: РТРС

Додик је напоменуо да је за Српску веома важно то што је са Вучићем имала веома добру сарадњу док је био премијер Србије и додао да очекује да та сарадња буде настављена.

- Господина Вучића знам добро. Могу да посвједочим о његовој преданости у раду и жељи да нешто направи. Вјерујем да ће у времену које долази направити још пројеката између Србије и Српске - рекао је Додик новинарима у Београду након цеременије полагања заклетве новог предсједника Србије Александра Вучића.

Додик је нагласио да је ово велики дан за Србију, Републику Српску и све Србе гдје год да живе.

- Веома ми је драго што је Вучић у свом говору споменуо да ће се бринути и сарађивати са нама у Српској. То је кључно питање - истакао је Додик.

Он је додао да је веома задовољан што је са премијерком Српске Жељком Цвијановић и предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем присуствовао једном овако важном чину за Србију.

Одговарајући на питање да ли очекује да ће Вучић ускоро посјетити Сарајево, Додик је рекао да не може говорити у име Сарајева и да је то за њега "далека прича".

- У сваком случају, Вучић се доказао као регионални политички лидер. Промјена функције може само да ојача његову регионалну позицију и значај у смислу стабилизације мира и прилика у региону - закључио је Додик.

Цвијановић: Охрабрујуће што је Вучић јасно позиционирао Српску

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је посебно охрабрујуће што је предсједник Србије Александар Вучић данас у првом обраћању након предсједничке заклетве јасно позиционирао Републику Српску.

Она је у Београду, након церемоније на којој је Вучић положио заклетву за предсједника Србије, изјавила да је данас велики дан за грађане Србије и Српске.

- Посебно охрабрује што смо имали прилику да чујемо који су то правци дјеловања предсједника Србије у оквиру мандата и што је у том дјеловању јасно позиционирана Република Српска - рекла је Цвијановићева новинарима у Београду.

Она је нагласила да је Република Српска захвална због тога и пожељела пуно среће и Србији, и Српској.

Цвијановићева је истакла и да је поносна што је, представљајући једну од најважнијих институција Републике Српске, данас присуствовала полагању заклетве новоизабраног предсједника Србије.

- Република Српска свакако изражава подршку руководству Србије, новом предсједнику и Влади која ће бити ускоро именована. Очекујемо сарадњу какву смо имали до сада, ако не и још бољу, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић честитао је Александру Вучићу данашње преузимање дужности предсједника Србије, изразивши увјерење да ће са те позиције још више оснажити сарадњу и братске односе Србије и Републике Српске, који ће наставити да се заједнички развијају на обострану корист грађана и привредника са обје стране Дрине.

"У протеклом периоду са позиције предсједника Владе Србије и регионалног лидера, показали сте да је могуће у свијету градити нови имиџ штитећи, не само интересе грађана Србије, већ и интересе свих Срба", истакао је Ђокић у честитки.

Ђокић је нагласио да су Вучића на функцију предсједника Србије довели његови резултати, залагање и рад које су грађани Србије препознали дајући му своје повјерење на посљедњим изборима.

 Извор: СРНА/РТРС