latinica  ћирилица
01/06/2017 |  12:21 | Аутор: РТРС

Нижи трошкови за лијекове

Захваљујући примјени Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ, трошкови за лијекове које финансира Фонд здравственог осигурања РС би требало да буду укупно нижи за око осам одсто, у другој половини ове године.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Фионд здравственог осигурања Републике Српске је на основу потрошње лијекова у шест мјесеци прошле године направио пројекцију трошкова према којој се за лијекове са листе А и Б очекују мањи трошкови за око пет одсто у другој половини године, односно за 10 одсто на годишњем нивоу.

За инсулине, трошкови би требало да буду нижи за око 6,5 одсто за период од шест мјесеци. Међутим, на цитостатицима и лијековима за специфична обољења се не очекују значајније уштеде јер се ови лијекови набављају путем тендера и уколико би се примјењивао нови правилник, дошло би до повећања цијена већег броја ових лијекова који су значајно скупљи у земљама региона. Како се наводи из Фонда здравственог осигурања, то не значи да ће се садашња цијена ових лијекова у Српској значајније мијењати и повећавати, јер је ријеч само о дозвољеном горњем лимиту.

Из Фонда подсјећају да су лијекови на листи јефтинији у односу на друге листе лијекова у БиХ, те да се већ низ година константно смањују цијене захваљујући поменутом моделу који подстиче конкуренцију међу добављачима.