latinica  ћирилица
01/06/2017 |  15:35 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Богданић отворио тродневни Међунардни конгрес офталмолога

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић отворио је данас у Бањалуци тродневни Међунардни конгрес офталмолога, на којем ће бити представљени најновији дијагностички протоколи и савремене смјернице у третману бројних офталмолошких обољења.
Богданић отворио тродневни Међунардни конгрес офталмолога - Фото: СРНА
Богданић отворио тродневни Међунардни конгрес офталмологаФото: СРНА

Богданић је изразио очекивање да ће конгрес допринијети унапређењу здравствене заштите у области офталмологије, која постаје све заступљенија.

"Све је већа потреба за хируршким интервенцијама офталмолога, али и адекватним терапијама и дијагностиком, те је овакав конгрес са великим бројем учесника, велики успјех за нас", рекао је Богданић новинарима након отварања конгреса.

Говорећи о листама за чекање на хируршке и друге интервенције у овој области, он је рекао да ће се у наредном периоду радити на томе да се те листе скрате.

"Радићемо на томе да што већи број болница, осим Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске, раде ове операције, јер ће се, с обзиром на старење наше популације, број оних којима су те услуге потребне бити све већи", рекао је Богданић.

Предсједник Удружења офталмолога Републике Српске Милка Мавија рекла је да је ово други конгрес, на којем се очекује више од 350 учесника.

"Организоване су и бројне сесије и курсеви, те седам сателитских симпозијума. Ријеч је о обнављању знања, али и установљавању нових дијагностичких терапијских протокола, који су изашли у посљедњих годину и по дна у свијету", рекла је Мавија, која је и начелник Клинике за очне болести у УКЦ-у Српске.

Она је истакла да савремена офталмологија не може да функционише без технологије, која чини велики дио ове области.

Предсједник Удружења офталмолога Србије Драган Веселиновић рекао је да ће Бањалука наредних дана бити "центар балканске офталмологије", гдје ће бити одржана важна предавања значајних имена офталмологије у региону.

"Ово је прилика за нас искусне офталмологе да разменимо искуства, али и изузетна прилика за млађе колеге да чују нешто ново, да добију нова сазнања и идеје, што ће унапредити офталмологију у овом региону", рекао је Веселиновић.

Извор: Срна