latinica  ћирилица
01/06/2017 |  19:35 | Аутор: РТРС

ФЗО објавио нови цјеновник лијекова

Фонд здравственог осигурања Републике Српске објавио је данас нови цјеновник лијекова који је усклађен са новим правилником и ступиће на снагу 15. јуна, након чега би у другој половини године трошкови за медикаменте које финансира Фонд требало да буду укупно нижи за око осам одсто.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Фонд подсјећа да су лијекови са његове листе, захваљујући моделу референтних цијена, јефтинији у односу на друге листе лијекова у БиХ, те да се већ низ година константно смањују цијене захваљујући том моделу који подстиче конкуренцију међу добављачима, због чега су и ефекти новог правилника у Српској нешто мањи од очекиваних.

Стварни ефекти примјене новог правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ, Фонд ће имати на крају године, саопштено је из Фонда. На примјер, код лијекова са позитивне листе, цијена "клопидогрела" од 75 милиграма, који се користи након акутног инфаркта миокарда, снижава се са 30,63 КМ на 22,11 КМ колико је дозвољено правилником, а лијека "тамсулозин", који се употребљава за лијечење бенигног увећања простате са 16,95 КМ на 10,18 КМ. И цијена лијека за терапију бола код онколошких пацијената "фентанил фластер" од 100 милиграма са 164,60 КМ спушта се на правилником дозвољену цијену 71,25 КМ.

Код неких лијекова цијена се повећава, као што је то случај са цитостатиком "флударабин" од 150 милиграма, чија је стара цијена 21 КМ, а према правилнику дозвољена цијена је 186 КМ. И код лијека "5- ФУ" од 500 милиграма стара цијена је 5,11 КМ, а према правилнику дозвољена износи 75,88 КМ.

Фонд је на основу потрошње лијекова у шест мјесеци 2106. године направио пројекцију трошкова, тј. ефекте новог правилника за период јул-децембар, према којој се, на примјер, за лијекове са листе А и Б очекују мањи трошкови за око пет одсто у другој половини године, односно за 10 одсто на годишњем нивоу. За инсулине трошкови би требало да буду нижи за око 6,5 одсто за период од шест мјесеци, наводи се у саопштењу.

На цитостатицима и лијековима за специфична обољења се не очекују значајније уштеде, јер се ови лијекови набављају путем тендера, гдје се већ бира најнижа цијена, те би, уколико би се примјењивао нови правилник, дошло и до повећања цијена већег броја ових лијекова, јер су значајно скупљи у земљама региона.

Фонд наводи да је "дозвољена" највиша цијена појединих цитостатика према новом правилнику вишеструко већа од досадашњих цијена, али то не значи да ће се садашња цијена ових лијекова у Српској значајније мијењати и повећавати, јер је ријеч само о дозвољеном горњем лимиту.

Извор: СРНА