latinica  ћирилица
02/06/2017 |  16:08 | Аутор: РТРС

Болест можемо да намиришемо?

Способност људи да уз помоћ чула мириса и вида препознају болест код других већа је него што се вјерује, показала су нова истраживања.
Нос (Фото: onlinevoicecoaching.com) -
Нос (Фото: onlinevoicecoaching.com)

Истраживачи који су жељели да испитају ову теорију убризгали су безопасну бактерију добровољцима који су пристали на експеримент, како би изазвали класичне симптоме болести, попут умора, бола или грознице. Они су затим фотографисани, снимљени, а од њих је такође узет и узорак мириса.

Другој групи људи је скениран мозак док су били изложени мирису и сликама "болесне“ и "контролне“ групе.

Ови волонтери упитани су да препознају који људи из ове двије групе изгледају болесно, који им дјелују привлачно, а са којима би могли да се друже.

"Наша студија показала је знатну разлику у томе како људи имају тенденцију да се прије друже за здравим људима, него с онима који су болесни и онима чији смо имуни систем вјештачки активирали“, рекао је професор са катедре за неуронауку у Шведској Метс Олсон.

Такође, показало се да је мозак добар у слању слабих сигнала из више чула о здравственом стању неке особе. Резултати су дали биолошку потврду да опстанак природно подразумијева избјегавање инфекција, додају научници.

"Здрав разум нам говори да би требало да постоји основни репертоар понашања које помаже имуном систему. До избјегавања не долази ако су у питању блиске болесне особе. На примјер, постоји мало других особа, осим ваше дјеце, које бисте пољубили ако им цури нос. Другим ријечима, сигнал о болести може појачати бригу код особа са којима сте у присним односима. У овом истраживању смо показали да је мозак осјетљивији на ове сигнале него што смо прије мислили", закључио је он.

Извор: Агенције