latinica  ћирилица
03/06/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Намирнице које поправљају крвну слику

Иако се месо најчешће налази на врху листе намирница богатих гвожђем, постоји низ намирница биљног поријекла које садрже једнаке, па и веће количине овог минерала од меса.
Блитва (Фото: www.thehungarydish.com) -
Блитва (Фото: www.thehungarydish.com)

Препоручени дневни унос гвожђа за одраслу особу износи осам до 27 милиграма. Док је одраслом мушкарцу потребна мања количина жељеза, старијим женама, трудницама и дојиљама се препоручује већа количина од преопрученог дневног уноса.

Да бисте побољшали крвну слику, не морате нужно да се одрекнете вегетаријанске исхране и посегнете за хамбургером или купујете фармацеутске суплементе у виду таблете.

Ових 10 намирница ће брзо повећати ниво гвожђа у крви:

1. Шпинат

Тамнозелено лиснато поврће, нарочито шпинат, изузетно је богат извор гвожђа. Три шољице шпината садрже чак 18 милиграма гвожђа, што је више него што садржи одрезак од 220 грама. Ако додате свом ручку мало куваног шпината или га послужите као салату од младих сирових листова, обезбиједићете свом тијелу довољно гвожђа за цијели дан.

2. Броколи

Не само да је богат извор влакана и кључних витамина и минерала попут витамина Ц и К и магнезијума, већ садржи и велике количине гвожђа. Ц витамин из броколија омогућава бржу апсорпцију гвожђа у крв.

3. Сочиво

Само једна шољица сочива има више гвожђа него 220 грама говеђег одреска. Сочиво је такође квалитетан извор дијеталних влакана, калијума и протеина. Можете га додати у салате и варива или од њега направити чорбу.

4. Печени кромпир

Један велики печени кромпир садржи скоро трипут више гвожђа од 85 грама пилетине. Ако га сервирате с грчким јогуртом који представља богат извор протеина и с куваним броколијем, добићете савршен оброк који можете без гриже савјести да послужите и за вечеру.

5. Сусам

Само једна кашика сусама садржи чак 1.3 милиграма гвожђа. Ову високонутритивну намирницу је врло лако укључити у исхрану - можете је, на примјер, додати у јутарњи смути или помоћу ње поховати поврће или рибу.

6. Индијски орашчић

Орашасти плодови су богат извор протеина који вегетаријанци радо користе за припремање јела, али су индијски орашчићи нарочито важни јер садрже велике количине гвожђа. Једна четвртина шољице индијских орашчића садржи 2 грама гвожђа. Нисте њихов љубитељ? Покушајте да их додате у смути или од њих направите подлогу за сирову торту.

7. Леблебије

Једна шољица леблебија садржи 4.7 милиграма гвожђа, што је више од пола укупне препоручене дозе за одраслу мушку особу. Можете их испећи на мало маслиновог уља, помијешати их с парадајзом, фета сиром и свјежим краставцем, или скувати и направити укусну салату или чорбу.

8. Тамна чоколада

Осим што доприноси здравијем изгледу коже и здрављу зуба, тамна чоколада смањује анксиозност и представља сладак начин да повећате ниво гвожђа у крви. Тридесет грама тамне чоколаде садржи између 2 и 3 милиграма гвожђа, што је више него што се налази у истој количини говедине.

9. Блитва

Само једна шољица блитве садржи 4 милиграма гвожђа, што је више него што има велики хамбургер. Блитва такође представља и важан извор омега-3 масних киселина, витамина А, Ц и К, и витамина Б комплекса.

10. Црвени пасуљ

Црвени пасуљ садржи 3 до 4 милиграма гвожђа по шољици. Најбоље би било да га скувате, или га запечете са сиром у рерни.

Извор: Б92