latinica  ћирилица
03/06/2017 |  11:22 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Зграде још нису завршене, а већ пропадају (ВИДЕО)

Зграде у стамбеном насељу Соко у Источном Сарајеву, које су својевремено грађене удруженим средствима грађана у истоимену стамбену задругу, још нису ни завршене, а већ пропадају.
Источно Сарајево - насеље Соко - Фото: РТРС
Источно Сарајево - насеље СокоФото: РТРС

Задруга је често тражила новац, али није плаћала извођаче па су радови стагнирали. За вишемилионску проневјеру, једини кривац директор осуђен је на три мјесеца условно и новчану казни од 5.500 КМ. Станари данас своју наивност скупо плаћају.

Станари су још прије десетак година уселили у своје станове, али таман толико времена је и требало да се објекти почну претварати у руине. Оборинске воде из олука сливају се низ фасаду.

Пукотине на објекту, не само да није лијепо видјети, него се станари питају да ли ће доћи до урушавања. По незавршеном стубишту голе инсталације од струје, воде. Милан Мандић, станар, каже, немоћни су да проблем ријеше сами.

- Објекат није завршен, ни примљен технички. Жалили смо се општини, јер је Задруга ликвидирана и мислили смо да је правни насљедник општина. Међутим, из општине су нам одговорили да они нису надлежни - каже Мандић.

У општини Источна Илиџа, кажу, нису правни сљедбеник ликвидиране Задруге, нити имају законског основа да издвајају средства за зграде, које су у приватном власништву станара.

- Ми смо ангажовали судског вјештака који је процијенио да је за завршетак потребно близу 300 хиљада КМ. Помогли смо им апликацијама код надлежних инстутуција, јер то нису мала средства, а ми немамо законског основа да их обезбиједимо - каже Ненад Берјан, начелник одјељења за просторно уређење Источна Илиџа.

Ни Град Источно Сарајево није надлежан, у одговору станарима враћа их на почетак, на врата општине.

Из општине станарима препоручују да се поново удруже, али овога пута у заједницу етажних власника, те да мјесечно издвајају средства за одржавање. С обзиром да Источна Илиџа нема јавно предузеће за те намјене, посао би требало да повјере бираној грађевинској фирми. Али, овдје се не ради о одржавању, већ о грађевинским радовима за које симболична мјесечна издвајања нису довољна.