latinica  ћирилица
03/06/2017 |  17:52 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Масакр над Србима у Ледићима и 25 година послије без казне (ВИДЕО)

Парастосом и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје у селу Ледићи код Трнова, обиљежено је 25 година од масакра, који су починили припадници тзв. Армије БиХ.
Ледићи - парастос - Фото: РТРС
Ледићи - парастосФото: РТРС

Те 1992. године свирепо су ликвидирали 24 српска цивила из овог села. Најстарија жртва била је 92-годишња Иконија Васић, а најмлађа Милун Тешановић, који је имао само 18 мјесеци.

Прије 25 година на овај дан јединице тзв. Армије БиХ са подручја Сарајева и прве комшије Бошњаци из сусједног села Дејичићи кренули су с једним циљем, да убију све оно што је српско. Нису бирали жртве, убијали су старе, немоћне, жене, дјецу. У том походу страдала је цијела породица Тешановић, међу њима и осамнестомјесечни Милун. Његова тетка ни данас не може да сакрије тугу.

- Мали Милун, тако нам је патолог рекао да су дјетету ломљене ноге и руке, дјете од годину и по дана није оно имало пушкомитраљез ,није могло ни флашицу са млијеком да држи - рекла је Милена Витковић.

Већина мјештана страдала је на кућном прагу док су они малобројни који су покушали да се сакрију по околним шумама пронађени и убијени. Годинама након рата преживјели су трагали за посмртним остацима својих најмилијих како би их сахранили и барем дијелом смирили свој бол.

- Дуго смо трагали за њима. Ипак смо дошли до њихових посмртних остатака и сахранили их у Миљевићима. Они су праћени и убијени, само је мали Драган рањен и побјегао и преживио - истакао је Момчило Васић.

Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. Према извјештају Министарства унутрашњих послова Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем. 

- Нећемо никад престати долазити овдје нити обиљежавати овај дан, ма како било, ма шта се дешавало ми жемо наћи начин да то искажемо - додао је Славко Васић.

Као најодговорнијег за злочин у Ледићима, породице жртава означиле су бившег командира полиције у Трнову Едхема Годињака, а међу егзекуторима били су и припадници злогласног ХОС-а. До почетка рата Ледићи су имали 70 мјештана. Данас је ово сабласно и пусто мјесто- куће су попаљене и порушене. Иако су власти РС предале налазе истраге и доказе Тужилаштву БиХ, за овај злочин још нико није одговарао.