latinica  ћирилица
04/06/2017 |  21:44 ⇒ 05/06/2017 | 14:24 | Аутор: РТРС

Чешка полиција тјера пушаче у барове

Први дани откако је у Чешкој 31. маја протјерано пушења из свих ресторана, кафића и барова задали су неочекиване главобоље и пуне руке посла полицији која покушава немогуће - да утјера натраг у барове Чехе и туристе који су изашли на пуш паузу, а сусједи их масовно дојављују полицији, јер им смета дим испод прозора и гласни разговори.
Праг  (Фото:  Kristýna Maková) -
Праг (Фото: Kristýna Maková)

Највише посла полиција је ноћу имала у Прагу, и то у старом туристичком језгру, између осталог у Длоухој улици у којој су нанизани ресторани и барови а овог викенда су полицајци по дојави без успјеха покушавали послије 22 часа да утјерају преко 50 пушача који су истовремено на улицу изашли да се надишу дуванског дима, натраг у непушачку зону ресторана.

- Већина Пражана преко ноћи оставља отворене прозоре и у мирној улици може да им смета и разговор двије особе. Пред ресторане када је топло вријеме излазе и пушачи и непушачи. Током ноћне смјене примили смо више од 100 дојава, а 60 се односило на ресторане - рекла је листу Блеск, портпаролка прашке полиције Ирена Сајфертова.

Покушаји полиције да утјера пушаче натраг махом су Сизифов посао зато што су казне за запаљену цигарету у ресторану од 31. маја у Чешкој драконске - 200 евра.

Полиција је такође излазила да интервенише и по пријавама непушача да је неко у ресторану запалио цигарету, што за сада, прва три мјесеца, полиција рјешава само упозорењем.

Масовни су били и позиви Чеха на број за хитне интервенције да су гости кафића изашли на улицу да пуше, а дим им са улице кроз отворене прозоре улази у стан, што полиција не може да спријечи, осим да упозори да радије затворе прозоре.

Нови антипушачки закон протјерао је пушаче из ресторана и угоститељских објеката, са станица јавног превоза, игралишта за дјецу и спортских терена, из позоришта, биоскопа и галерија, а казна за запаљену цигарету на забрањеном мјесту је скоро 200 евра, за угоститеља који је то дозволио 2.000 евра.

Чешка је постала тако 23. земља Европе у којој је у затвореним јавним просторијама забрањено пушење, а изузетак су добили међународни аеродроми, зоолошки вртови и трговински центри који могу да издвоје посебна мјеста и простор као пушионице.

Извор: Агенције