latinica  ћирилица
06/06/2017 |  10:14 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Научници открили најврелију планету (ВИДЕО)

Међународни тим научника открио је планету сличну Јупитеру, које је топлија од већине звијезда и која би могла да има реп налик на комету. То откиће изненадило је и саме астрономе, који признају да ни сами нису сигурни како је могуће да је КЕЛТ-9б, како је означена планета, постоји.
Најврелија планета- КЕЛТ-9б - Фото: Screenshot/YouTube
Најврелија планета- КЕЛТ-9бФото: Screenshot/YouTube

КЕЛТ-9б има темпереатуру од 4.600 келвина (4.327 целзијуса) што је само 1.200 келвина хладније од Сунца.

- Толико је врела да је врелија од већине познатих звијезда - каже вођа тима научника Скот Гауди, професор астрономије на Државном универзитету Охаја.

Планете има скоро три пута већу масу од Јупитера, али упола мању густину. То је, по научницима, резултат екстремне радијације која долази са звијезде домаћина, због чега се њена атмосфера "надува као балон".

- То је планета по свим могућим дефиницијама, али се њена атмосфера скоро сигурно разликује од било које друге планете коју ћемо икада имали прилике да видимо, због темепературе њене дневне стране - каже Гауди.

КЕЛТ-9б орбитира око звијезде назване КЕЛТ-9, која је дупло већа и скоро дупло врелије од Сунца. Ултравиолетно зрачење КЕЛТ-9 је толико јако да би цијела планета могла да испари.

Извор: Б92