latinica  ћирилица
06/06/2017 |  13:15 | Аутор: РТРС

Споразум о сарадњи привредних комора Српске и Војводине

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић и предсједник Привредне коморе Аутономне покрајине Војводине Бошко Вучуревић потписали су данас у Бањалуци споразум о сарадњи двије коморе.
Привредна комора: Споразум о сарадњи Републике Српске и Војводине - Фото: РТРС
Привредна комора: Споразум о сарадњи Републике Српске и ВојводинеФото: РТРС

Потписивању су присуствовали министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Војводине Огњен Бјелић.

Ђокић је рекао новинарима након потписивања споразума да је за Републику Српску врло важна њена отвореност и спремност за сарадњу са АП Војводином, односно са Србијом, са којом већ има квалитетну сарадњу у свим областима друштвеног живота.

Он је навео податак према којем је у прошлој години спољнотрговинска размјена Српске са Србијом износила 1,16 милијарди КМ.

- У свему томе значајан дио има и АП Војводина и циљ нам је да сарадњу развијемо у наредном периоду и да је повећамо, а управо посјете делегације АП Војводине говоре о томе да су и они таквог опредјељења - рекао је Ђокић.

Он је додао да ће потписаним споразумом Привредна комора Српске остварити још конкретније видове сарадње, која је могућа у свим областима привредног живота.

- На нама је да се што боље организујемо, да развијемо и унапређујемо комуникацију из које ће проистећи и конкретни видови сарадње - поручио је Ђокић.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Војводине Огњен Бјелић навео је да ће владе свесрдно подржати данашњи споразум.

- Владе АП Војводине, Србије и Српске чврсто ће стајати и то не у форми обећања, него у форми конкретних мјера иза својих привредника, иза свих активности које ће резултирати конкретним развојем - нагласио је Бјелић.

Он је подсјетио да је формирањем Развојне агенције Војводине створена могућност конкретне подршке привредницима.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић је рекао да ће споразум допринијети подизању сарадње између двије привреде, додајући да Српска има Србију и самим тим АП Војводину, као главног спољнотрговинског партнера.

Према његовим ријечима, привредници, који су у саставу војвођанске делегације дошли у Бањалуку, већ су разговарали са привредницима Српске, прије свега о сарадњи у пољопривредно-прехрамбеном и металском сектору.

- Наглашена је и жеља да се у области туризма учини значајнији искорак, те да се потенцијали заједнички понуде туристима из трећих подручја - додао је Ђурић.

Предсједник Привредне коморе Аутономне покрајине Војводине Бошко Вучуревић навео је да је потписивањем споразума, сарадња између двије привреде подигнута на институционални ниво.

Он је изнио податке по којима је у прошлој години остварена укупна спољнотрговинска размјена између Српске и Војводине од око 260 милиона долара, док размјена за прва три мјесеца ове године износи око 90 милиона долара.

- Ту смо да подижемо цифре које сам навео. Ту смо да стварамо амбијент, који ће омогућити окупљање привредника, гдје свако од њих може да ради на побољшању свог пословања - истакао је Вучуревић.

Извор: СРНА