latinica  ћирилица
07/06/2017 |  13:56 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Реконструисани домови здравља у Рудом и Чајничу (ВИДЕО)

Завршена је реконструкција Дома здравља у Рудом, у који је уложено 470.000 КМ. Од данас су бољи услови и у Дому здравља у Чајничу, гдје је за санацију ове здравствене установе уложено 230.000 КМ.
Рудо - Богданић - отварање болнице - Фото: СРНА
Рудо - Богданић - отварање болницеФото: СРНА

За становнике пограничне општине Рудо боља здравствена услуга значиће и смањење трошкове путовања, јер су за захтјевније прегледе морали да путују и до 100 километара.

Осим реконструкције зграде Дома здравља у Рудом, ова здравствена установа добила је и нову опрему. Директорка Марина Миликић истакла је задовољство реконструкцијом Дома.

- Надамо се да ћемо добити Дом здравља којим ће бити задовољни и радници и корисници услуга - каже Миликићева.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, који је присуствао свечаности поводом успјешног завршетка пројекта реконструкције и санације Дома здравља рекао је да општина Рудо треба да има адекватну здравствену установу што и јесте циљ Министарства да, без обзира на удаљеност од већег клиничког центра, грађани имају доступну примарну здравствену услугу.

- Дао сам налог да у најкраћем могућем року извођач отклони недостатке које смо уочили, или ћемо активирати гаранције које имамо по уговору и отклонити их. Очекујем да реконструисани дио Дома здравља почне да ради за мјесец дана - рекао је Богданић.

Влада Српске за реконструкцију дома здравља у Рудом обезбиједила је 70, а општина 30 одсто средстава.

- Ми смо уложоли око 140.000 КМ и унапријед см средства уплатили на рачун Министарства, које је провело сву тендерску документацију и избор понуђача - навео је Рато Рајак, начелник општине.

У Српској је у оквиру пројеката "Јачање примарне здравствене заштите" уложено око 47 милиона КМ и реконструсано 120 објеката и 320 амбуланти.