latinica  ћирилица
08/06/2017 |  13:14 | Аутор: РТРС

Бијељина: Здравом храном до доброг здравља

У бијељинској Основној школи "Свети Сава" организована је једнодневна обука за ученике ове школе о здравој исхрани.
Органска храна - Фото: РТРС
Органска хранаФото: РТРС

"Промовишемо идеју здравог приступа исхрани. На великом одмору смо дијелили здраву храну, а нутрициониста је одржао предавање", рекла је координатор пројекта и наставник у овој школи Милена Миловановић.

Миловановићева је истакла да су у школи дошли до закључка да се велики број ученика неадекватно храни и да не доручкују.

"Ученици током боравка у школи углавном једу сендвиче, грицкалице, пију `кока-колу` или нека друга газирана пића, све оно што спада у категорију брзе хране. Зато смо дошли на идеју да промовишемо здрав приступ исхрани", истиче Миловановићева.

Она је напоменула да не треба занемарити бројна истраживања о томе да су начин исхране и склоности ка насилничком понашању повезани.

"Чарлс Патрик Евинг, један од најеминентнијих америчких психолога, истиче да је за агресивност међу младима један од узрока управо погрешна исхрана", напоменула је Миловановићева.

Ученици су данас, између осталог, упознати са подацима да нездрава исхрана може да буде узрочних разних болести, да драстично расте стопа обољелих од дијабетеса.

Промовисање идеје здравог приступа исхрани у ОШ "Свети Сава" подржало је руководство школе, на челу са директором ове образовне установе Ђорђем Мирковићем.

Ученици ОШ "Свети Сава" су, као промотери, на великом одмору и током предавања о здравој исхрани носили мајице са одређеним порукама и дијелили здраву храну.

Извор: Срна