latinica  ћирилица
10/06/2017 |  11:40 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Симпозијум инфектолога у Фочи (ВИДЕО)

У Универзитетској болници Фоча у посљедње двије седмице због уједа змије збринуто је пет пацијената. О овој али и инфективним болестима у 21. вијеку, савременој терапији ХИВ болести, говорило се на Симпозијуму инфектолога Српске, Федерације БиХ и Србије одржаном у Фочи.
Фоча - Симпозијум инфектолога - Фото: РТРС
Фоча - Симпозијум инфектологаФото: РТРС

У Универзитетској болници Фоча пацијенти најчешће остају на лијечењу због болести - грипа, инфективне мононуклеозе познатије као "болест пољупца" и цријевних инфекција. Ових дана пацијенти се јављају због уједа отровница.

Јелена Фиреску Говедарица, начелница Одјељења за инфективне и тропске болести каже да болница располаже довољним количинама серума.

Србија,Република Српска и Федерација БиХ не разликују се од остатка Европе када су у питању класичне инфективне болести, оцјена је стручњака из Србије. Честе су болести прљавих руку, инфективни проливи и синдроми, вирусне инфекције мозга.

На простору Балкана заступљене су и болести које су везане за присуство животиња које попут бруцелозе туралемије које имају више клиничких слика. Има и инфекција које проузрокују комарци.

- То је прије свега грозница Нила која доводи до врло тешке инфекције мозга и врло тешка инфекција проузрокована уједом крпеља - каже Горан Стевановић директор Клинике Београд

Заједнички стручни скуп инфектолога Друштва доктора медицине Републике и Српског љекарског друштва окупио је око 100 инфектолога и специјалиста породичне медицине.

На овом скупу који су уз секције инфектолога организовали Медицински факултет и Универзитетска болница Фоча предавања су одржали стручњаци из Београда и Новог Сада.