latinica  ћирилица
11/06/2017 |  11:37 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Кола која ће освојити свијет, све их је више

Број електричних аутомобила на путевима широм свијета узлетио је на два милиона у прошлој години.
Ауто на електрични погон   (Фото:telegraph.co.uk) -
Ауто на електрични погон (Фото:telegraph.co.uk)

То је само пет година откако је први сишао са производне линије, према подацима Међународне агенције за енергетику (ИЕА).

Број хибридних електричних аутомобила (plug-in) и возила на јонско-литијумске батерије на свјетским путевима порастао је за 60 одсто у односу на годину дана раније, према извјештају ИЕА "Глобалне перспективе електричних возила за 2017".

Међутим, упркос убрзаном расту, електрична возила и даље чине тек 0,2 одсто укупних лаких возила у свијету, преноси њујоршка агенција "Блумберг".

"Кина је највеће тржиште електричних аутомобила, у којој се прода више од 40 одсто од укупно продатих електричних возила у свијету и два пута више од броја који се прода у САД", наводи се у извјештају ИЕА.

"Неспорно је да је на актуелни успон тржишта електричцних аутомобила утицала политика заштите животне средине", додаје се у извјештају.

Програм "Иницијатива за електрична возила", који је подржало десет влада, међу којима су Кина, Француска, Њемачка, Уједињено Краљевство и САД, биће представљен сутра, а имаће за циљ да до 2030. године електрични аутомобили, аутобуси и камиони, имају тржишни удио од 30 одсто, поручује ИЕА.

Индија, која није дио ове групе, саопштила је прошлог мјесеца да ће до краја наредне деценије продавати само електрична возила, како би се изборила са проблемом прекомјерног загађења ваздуха.

Како би се ограничио раст глобалне температуре на испод 2,0 степена Целзијусова, што је договорено Париским споразумом за борбу против климатских промјена, свијету је потребно 600 милиона електричних возила до 2040. године, према процјенама ИЕА.

Извор: ТАНЈУГ