latinica  ћирилица
11/06/2017 |  16:40 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Манастир Глоговац-чувар духовнг идентитета јањских Срба (ВИДЕО)

У манастиру Глоговцу, недалеко од Шипова, одржан је 27. Јањски сабор, на којем се окупило мноштво православних вјерника.
Манастир Глоговац - Јањски сабор - Фото: РТРС
Манастир Глоговац - Јањски саборФото: РТРС

Свету Архијерејску Литургију служио је новоизабрани митрополит дабробосански Хризостом, а саслуживали су му епископи далматински Фотије и бихаћко-петровачки Атанасије.

Након Свете Литургије приређен је богат културно-умјетнички програм.

Манастир Глоговац одувијек је био средиште духовног живота Срба са подручја Јањске висоравни. На овом мјесту православни Срби окупљали су се вијековима.

Манастир се у епским пјесмама помиње у времену прије доласка Турака на ове просторе. У другој половини 15. вијека је срушен, а његов игуман, старац Јеремија, набијен је на колац.

Посљедњих седам година манастир Глоговац доживљава свој материјални и духовни процват.

- Сваки пут кад дођем нешто ново и нешто лијепо се сагради, тако да сам одушевљен стварима које се дешавају, каже Дарко Миличић, прослављени кошаркаш.

- Манастир Глоговац је наше велико насљеђе. Васкрсава заједно са својим народом, прича игуман Теофил, настојатељ манастира Глоговац.

Јањски сабор од 1991. године окупља у порти глоговачког манастира мноштво православних вјерника, који, долазећи са разних крајева, свједоче своју православну вјеру, али и оданост родном Јању.

- Јањ је поново мјесто гдје се долази, гдје се радо долази и у којем се живи. У њега долазе честити људи, каже епископ бихаћко-петровачки Атанасије. 

- С поносом се Српска црква сјећа ове висоравни, вјерника који су дали толико свештеника, монахиња, монаха, светих мученика, праведника и зато се радујем да будем са вама, ријечи су новоизабраног митрополита дабробосанског Хризостома.

Јањски сабор, 27. по реду, окончан је игром и пјесмом, а са данашњег сабора је поручено да ће манастир Глоговац и даље чувати и сачувати духовни идентитет Јањских Срба.