latinica  ћирилица
12/06/2017 |  18:49 ⇒ 13/06/2017 | 10:37 | Аутор: РТРС

У БиХ ушао новац сумњивог поријекла - Ко финансира тероризам? (ВИДЕО)

У протеклих неколико година, путем куповине некретнина, у Босну и Херцеговину је стигао новац сумњивог поријекла.
Ко финансира тероризам у БиХ? - Фото: РТРС
Ко финансира тероризам у БиХ?Фото: РТРС

Ова јавна тајна саопштена је и званично у Сарајеву, на почетку дводневне конференције посвећене ризицима од финансирања тероризма. И док су индикаторе таквог ризика у Сарајеву анализирали домаћи и британски безбједњаци, ново упозорење стигло је из сједишта Савјета безбједности УН-а. Босне и Херцеговине као везе са тероризмом, поново је и превише на најновијој, данас објављеној, Консолидованој црној листи.

"Црнолисташи" са бх. адресом, у Њујорку се већ одомаћили.

На више од 160 страница најновије црне листе, појединци и организације којима је БиХ мјесто рођења или боравка. И настанка или опстанка а наводно су забрањени.

Од појединаца поново предњачи Нусрет Имамовић, један од команданата злогласне сиријске АЛ Нусре. Друштво му прави најмање шест лица афро-азијског поријекла који су "вјештине" џихада баш у БиХ стицали.

У другом дијелу опет, организације чији је рад још 2010. године наводно забрањен. Но оне и даље у БиХ активне – под истим или измијењеним именом. Њихови огранци наведени са прецизним адресама. На те адресе домаћи безбједносни “чаробњаци“ очигледно не свраћају.

Зато “финансијски чаробњаци“ арапског поријекла, Босну и Херцеговину не заобилазе.

- Очигледно је да је дио новца унешен у БиХ гдје му је сумњиво поријекло и гдје су направљене трансакције, промет некретнина који нису до краја – гдје су цијене исказане нереално и имају друга сазнања и у том правцу се подузимају одређене активности, каже Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ.


“Јавна тајна“ готово протоколарно је саопштена. Без и покушаја да се процијени вриједност сумњивог новца! Бар јавно! Да ли ће то учинити тајно, иза затворених врата гостима из Британске јединице за истраге о финансирању тероризма, који су матично Краљевство оставили у свјетлу терористичких напада у Лондону и Манчестеру, и на два дана стигли у Сарајево. Први им дипломата у радним просторијама спреман да каже како је БиХ “слаба карика“ у међународној борби против финансирања тероризма. Пред новинарима, међутим, спреман тек да подсјети како је БиХ на сивој листи Манивала, заједно са Сиријом, Јеменом, Авганистаном...

- БиХ има пуно тога да уради. Постоје једноставно стратешки недостаци у смислу имплементације неких одлука, поручио је амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон.

Спреман је амбасадор и да своје пријатеље и земљаке позове да дођу у БиХ, иако званичну страницу Британске владе и даље “краси“ упозорење њиховим држављанима да у БиХ не путују због пријетњи од тероризма. Ово посљедње правда амбасадор лошом интерпретацијом. Но “лоше интерпретирано“ упозорење опстаје! Као што у БиХ опстају нереализоване Стратегије, Акциони планови и тешком муком усвајани закони о спречавању прања новца и финансирања тероризма. Заједно с њима, опстају банке за сумњиве трансакције преко којих се финансирају, између осталог и параџемати.

- ОБА и СИПА нису до сада водили ни једну акцију нити су на било који начин пресјекли токове финансирања, наглашава Џевад Галијашевић, експерт за тероризам.

Неспособност или политички и безбједносни пакт са сумњивим лицама и још сумњивијим финансијским трансакцијама!? Како год, на радару домаћих служби, сматрају позвани, сумњиваца још дуго неће бити.

- Сигурносни систем на свим нивоима је под великим политичким притиском, тако да једноставно енма ресурса да било шта друго ради осим да јрешава политичке проблеме између позиције и опозиције. У таквим увјетима овај систем се не може адекватно борити против било које пријетње, истиче Горан Ковачевић, професор сарајевског Факултета за криминалистику.

Пред пријетећим терористичким цунамијем клечи и запад и исток!? А БиХ? Већ небројено пута на испиту пала – наставља ли по старом – са црне на сиву листу и назад!?