latinica  ћирилица
12/06/2017 |  19:29 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Мајке које доје краће од шест мјесеци штете јетри беба

Бебе које мајке доје мање од шест мјесеци имају 40 одсто већи ризик од обољења јетре, док су ти изгледи код гојазних мајки двоструко већи.

Дјеца коју мајке не доје или престану то да раде у првих шест месеци на тај начин повећавају шансу од настајања безалкохолне болести масне јетре код деце за 40 одсто у каснијем животу, показала су нова истраживања.

Такође је утврђено да гојазност мајке може да удвостручи тај ризик, што може довести до озбиљног оштећења јетре, укључујући и цирозу, потенцијално опасну по живот.

Истраживање је показало и да пушење у раним данима трудноће може да направи дијетету проблем са јетром када се нађе у тинејџерском узрасту.

Подаци до којих се дошло истраживањима из Аустралије показала су да алармантан број жена здравље своје бебе доводи у опасност. Тек 17 одсто Британки доје своју дјецу у трећем мјесецу, док тек свака друга Американка то чини током шест мјесеци од рођења бебе.

"Ова студија има за циљ да подстакне здравији стил живота пре и за вријеме трудноће, али и да сугерише дуже дојење будућих генерација", рекао је доктор Ојекоја Ајонринд са Универзитета у Западној Аустралији.

Безалкохолна болест масне јетре је један од најчешћих поремећаја јетре који се јавља у развијеним земљама и погађа сваку четврту одраслу особу. Реч је о прогресивној болести која почиње накупљањем масти у јетри без претераног конзумирања алкохола. Обично је повезана са гојазношћу и дијабетесом.

"Мајчино млијеко је заиста сложеног састава. Нормална тежина мајке, кретање и упорност у дојењу може бити од значаја за здравље јетре њихове дејце. Важност дјеловања мајке, када је у питању здравље њихове деце, не треба потцјењивати", додаје доктор.

Извор: Б92, Daily Mail