latinica  ћирилица
13/06/2017 |  18:45 | Аутор: РТРС

Уз коју исхрану се најефикасније губе масне наслаге

Реците збогом пљескавици, а добар дан ајвару!
Вегетаријанска исхрана - Фото: илустрација
Вегетаријанска исхранаФото: илустрација

Нова студија је показала да поврће и воће могу да направе чудо од ваше линије. Штавише, утврђено је да је вегетаријанска исхрана два пута ефикаснија од месождерства, када је ријеч о губљењу килограма.

Истраживачи Лекарског комитета за одговорну медицину у Вашингтону открили су да вегетаријанци имају чак и бржи метаболизам, у односу на месождере, јер ефикасније губе масне наслаге, чак и оне које се таложе на мишићима.

Према вођи студије др Хани Кахеловој, ово откриће је нарочито важно за људе са метаболичким синдромом и дијабетесом типа 2.

Како би дошли до закључка, истраживачи су проучавали 74 особе са дијабетесом типа 2. Они су групу подијелили на два дијела - једној је прописана вегетаријанска исхрана, а другој типична анти-дијабет дијета, према препорукама Европског удружења за проучавање дијабетеса.

Вегетаријанци су током дана јели неограничено поврће, воће, орашасте плодове, семенке, махунарке и житарице, а животињски производи били су ограничени само на једну порцију нискомасног јогурта дневно.

И једна и друга група умањила је своје калоријске потребе за 500 кцал дневно, како би изгубила на килажи.

Послије шест месеци, чланови вегетаријанске групе, изгубили су у просјеку 6,2 кг у поређењу са 3,2 кг колико су изгубили они на класичној дијети.

Иако је узорак био мали, научници кажу да је реч о јаком доказу да уз поврће и воће можете изгубити двоструко више килограма.

Истраживачи су се такође бавили тиме које масне наслаге су учесници губили. Испоставило се да су обје групе слично губиле поткожну маст, али су ону на површини мишића изгубили само они који су били на вегетаријанској исхрани.

Др Кахелова каже да је ово истраживање релевантно за све оне који покушавају да изгубе на килажи, а не само на особе с дијабетесом типа 2.

Извор: Индепендент