latinica  ћирилица
16/06/2017 |  15:34 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Болница "Свети Врачеви" - Изведена нова метода операције срца (ВИДЕО)

У Болници "Свети Врачеви" у Бијељини данас је први пут урађена компликована процедура отварања коронарне артерије коју је извео свјетски признат интервентни кардиолог Синиша Стојковић из Београда.
Болница "Свети Врачеви" - Изведена нова метода операције срца - Фото: СРНА
Болница "Свети Врачеви" - Изведена нова метода операције срцаФото: СРНА

Стојковић је рекао новинарима да је код пацијента, жене од 55 година из Бањалуке, један од три велика крвна суда на срцу био потпуно затворен и да је имала врло значајну ангину пекторис.

"Процедура је била под пуном контролом, врло комплексна али урадива у савременим техничким условима и на крају смо остварили проток кроз ову артерију који је потпуно нормалан јер смо успели да ту артерију отворимо и да имплантирамо четири стента", навео је Стојковић.

Он је похвалио услове, техничку опремљеност и сарадњу са колегама из бијељинске болнице и свјетски признатим кардиологом из Бањалуке Александром Лазаревићем, истичући да је сав материјал за врло комплексну процедуру обезбијеђен у локалној болници и да ништа није морало да се донесе са стране.

Стојковић је рекао да се у Клиничком центру Србије ове захтјевне процедуре на срцу ураде код 120 болесника годишње, са успјехом од 92 одсто, што је јапански и свјетски стандард.

"Да би се то урадило потребан је слух и колега и болнице, који је у Бијељини био изванредан, сарадња савршена. Набавили смо сав потребан материјал, што је кључ свега, не само техничко знање и искуство, морате знати који је материјал потребан и све је било апсолутно доступно, што је јако важно да бисте безбедно и сигурно радили овако комплексне процедуре“, закључио је Стојковић.

Директор Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини Синиша Максимовић оцијенио је да се у овој здравственој установи пише историја, истичући да је данас изведена јединствена, врло захтјевна и компликована метода.

Он је рекао да је то и нека врста генералне пробе за посјету највећег свјетског стручњака интервентне кардиологије Сунао Накамуре из Јапана, чији се долазак у бијељинску болницу очекује у септембру.

"Драго ми је што је бијељинска болница дефинитивно стасала за такве процедуре и поступке, захваљујући најприје подршци колега са Института за кардиоваскуларне болести `Дедиње`, наша ангио сала је успостављена, ради и има фантастуичне резултате", додао је Максимовић.

Према његовим ријечима, данашњи успјех је и почетак нове сарадње са колегама са Клиничког центра Србије и Стојковићем, који је врхунски стручњак.

"Показали смо да је могуће, професор је веома задовољан са подршком на коју је наишао у сарадњи са колегама из бијељинске болнице, сви смо били ангажовани и сви смо уживали, ово је данас празник науке, празник медицине и кардиологије. Много смо научили, професор нам је много показао, а оно што је најбитније, наш пацијент је имао највећу корист у чему је и сврха постојања ове сале", закључио је Максимовић.

Према његовим ријечима, ангио сала у Бијељини ради већ трећу годину и број од првобитно планираних 600 пацијената годишње достигао је 80 интервенција мјесечно.

"Врло брзо имаћемо 1.000 пацијената годишње, што је најбољи показатељ по свим свјетским стандардима да се сврставамо у ред озбиљних, квалитетних, успјешних и ефикасних сала, чиме се остварује наша жеља и зацртани циљеви", оцијенио је Максимовић.

Он је додао да је ангио сала само један од успјешних сегмената бијељинске болнице, гдје се интензивно ради и много се улаже у знање, напредовање и едукацију.

"Тренутно имамо 40 колега на специјализацијама, едукација и улагање у кадар је наша најзначајнија обавеза и намјера, јер само на тај начин обезбјеђујемо да се квалитетно и успјешно ради и рјешавају проблеми пацијената", закључио је Максимовић.

Извор: СРНА