X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:06 | Извор: РТРС

Пијте воду да не дехидрирате

На врућини се тијело више зноји и зато треба водити рачуна да се течност надокнади. Мушкарци би дневно требало да унесу три, жене 2,2, а дјеца старија од пет година око литре воде
Вода (Фото: Thinkstock) -
Вода (Фото: Thinkstock)

Ако током летњих врућина осјетите главобољу, промјену расположења, слабост или халуцинације, то може бити аларм да вашем тијелу недостаје вода. Иако је оптималан дневни унос различит за мушкарца, жене и дјецу, просјечна особа треба да попије просјеку два и по литра воде дневно како би организам био здрав.

Количина оптималног дневног уноса зависи од узраста, пола, здравственог стања, спољашње температуре, физичке активности и калоријске вриједности хране. Док мушкарци имају већи проценат воде у организму и њихов дневни унос треба да буде око три литра, жене треба да попију 2,2 литра воде. Оне имају већи проценат масног ткива, које слабије везује воду у односу на мишићно ткиво код мушкарца. Дјеца од пет година треба да пију око 0,75 литара, а са десет година око литар воде дневно.

- Малој дјеци и бебама треба често нудити течност, али их не треба тјерати да пију велике количине одједном - препоручује британски доктор Џорџ Кварел. - Треба да пију воду са ниским садржајем натријума и соли. На тај начин, њихови млади бубрези неће бити оптерећени непотребним материјама.

Иако је ово препорука за дјецу, сви који пију флаширану воду треба да обрате пажњу на састав минерала: калцијума, калијума, натријума, магнезијума, сулфата, хлорида и карбоната. Прије куповине, важно је погледати декларацију и прочитати шта све вода садржи.

- Ако флаширана вода има до 1.000 милиграма сувог остатка по литру, може да се пије у већим количинама - рекао је доктор Кварел. - Вода која има више од 1.000 милиграма сувог остатка је минерализованија. Може се конзумирати уз оброк, али само једна до двије чаше дневно.

Квалитет и количина воде коју пијемо су сигуран знак да ћемо избјећи дехидратацију. Како до ње не би дошло, треба пити воду прије него што ожеднимо и доведемо организам до колапса. Симптоми дехидратације могу бити главобоље, летаргија, промјене расположења, сув нос, сува или испуцала уста, тамнији урин, слабост, умор, збуњеност и халуцинације.

- У дехидрираном тијелу долази до повећања токсина, које бубрези не могу да прераде и избаце - упозорио је Кварел. - Дужи период без довољног уноса воде подстиче стварање камена у бубрегу и честе инфекције уринарних канала код жене.

Многи погрешно вјерују да се надутост и задржавање воде у организму могу избјећи ако се не пије вода. У ствари, наше тијело задржава воду ако има премало воде у ћелијама. Ако је унос воде редован, тијело неће имати потребе да ствара "залихе".

- Течност, такође, омогућава да се тијело ријеши вишка натријума. Ако не пијете воду, повећавате концентрацију натријума, који доводи до већег задржавања воде и надимања - рекао је Квирел.

Код срчаних обољења, међутим, вишак течности у организму може да буде препрека за нормалан рад срца. Зато се срчаним болесницима, за разлику од здравих особа, ограничава унос течности.

Извор: Новости