latinica  ћирилица
23/06/2017 |  12:47 | Аутор: РТРС

Природне ваниле све мање, килограм и до 500 евра!

Цијена природног сладоледа од ваниле протеклих година је порасла широм свијета и мале су наде да ће се смањити, открио је власник фирме "Aust & Hahman" која је један од најпознатијих снабдјевача тржишта ванилом. Узрок је незапамћена несташица ове ароме.
Ванила - Фото: Getty Images
ВанилаФото: Getty Images

Цијене ваниле на неким местима повећане су 16 пута, а скочиле су са просјечно 30 евра по килограму на око 500 евра! "Aust & Hahman", фирма основана 1881. године у Хамбургу, специјализовала се за све врсте ваниле и годишње продаје око 300 тона тог састојка.

"Производња ваниле у дубокој је кризи", рекао је Хахман.

Власник поменуте њемачке компаније нагласио да је на примјер бурбон ванилу, која потиче са Мадагаскара, острва Реунион или Коморских острва, готово немогуће наћи: „Тренутно уопште не можемо да је понудимо“.

Умјесто тога продаје се ванила са Тахитија, која има благу арому и потиче из Папуе Нове Гвинеје.

Док се производња природне ваниле смањила највише захваљујући ниским цијенама на Мадагаскару, потражња међу потрошачима за природним састојцима је порасла.

Наводи се да се арома ваниле добија из ферментисане махуне ваниле, која је посебна врста орхидеје и пошто је потребно три до четири године да се успостави плантажа ваниле, за сада, нема начина да се ситуација на тржишту побољша.

Извор: Танјуг