latinica  ћирилица
24/06/2017 |  10:40 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Обиљежени дани Касиндолског батаљона (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на спомен обиљежју у Касиндолу у Источној Илиџи, одата је пошта за 99 погинулих бораца Касиндолског батаљона Војске Републике Српске.
Сјећање на погинуле борце Касиндолског батаљона - Фото: РТРС
Сјећање на погинуле борце Касиндолског батаљонаФото: РТРС

Борци овог батаљона стали су у одбрану српских огњишта на ширем подручју сарајевског ратишта – од Трескавице до Олова. Уз бројне културне и спортске манифестације у оквиру манифестације "Дани касиндолског батаљона", сваке године организује се и поход на Кланац гдје су мучки убијена четири српска борца.

Посебна пажња посвећује се историјским часовима како би младе генерације сачувале сјећање на борбу српског народа за Републику Српску.

Предсједник Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац  рекао је да су страдали српски борци били мјештани Касиндола, домаћини људи који су дали свој живот да би заштитили огњишта од муслиманских јединица.

- То не смијемо да заборавимо и док год смо ми живи, њихови саборци, мајке погинулих, као и ратни војни инвалиди памтићемо њихову жртву - истакао је Шеховац.

- На Спомен-обиљежју у Касиндолу уписана су имена 99 бораца. Као и сваке године, културним и спортским манифестацијама у оквиру "Дана Касиндолског батаљона" желимо скренути пажњу народу да се неке ствари не смију заборавити - рекао је Шеховац.

Он је нагласио да Борачка организација "Илиџански борац" наставља да истрајава током свих послијератних година да нису Срби никакви зликовци, како то тврде федерални медији.

Шеховац је подсјетио да је Борачка организације "Илиџански борац" и Мјесна борачка организација Касиндо 18. јуна организовала поход на Кланац.

- Ту су мучки убијени наши људи од комшија у периоду када је постојао договор да покушамо очувати мир. Међутим, Срби су по обичају били наивни и насјели на подлост муслимански паравојних формација Јусуфа Празине и Едхема Годињака из Трнова, те су прве жртве пале управо на Кланцу - додао је он.

Пријемом који је Мјесна борачка организација организовала за породице погинулих бораца у Дом културе у Касиндолу окончана је манифестација "Дани Касиндолског батаљона".

Из Касиндолског батаљона 99 припадника је положило живот у темеље Републике Српске, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице на ратиштима од Олова до Трескавице страдало више од 130 припадника Војске Републике Српске.