latinica  ћирилица
27/06/2017 |  12:11 | Аутор: РТРС

Шта узрокује халуцинације?

Халуцинације су озбиљни показатељ менталног здравља једне особе, а могу бити симптом Паркинсонове или Алцајхмерова болести, шизофреније, као и тумора мозга.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Халуцинације нису само виђење ствари већ и осјећање мириса и слушање звукова који не постоје у стварности.

За халуцинације постоји много различитих разлога. Могу бити посљедица менталне болести попут шизофреније или индикатор проблема нервног система као код Паркинсонове болести.

Које све врсте халуцинација постоје?

Ствари које нису стварне - ова врста се зове визуелна халуцинација, може трајати само секунду, а може трајати и сатима. Један од примјера који доктори често дају је да човјек који халуцинира види да по његовом тијелу гмижу разни инсекти.

Звукови које други не чују - аудитивна халуцинација се догађа када човјек чује неки звук који може долазити из околине или његове главе. Најчешће људи с халуцинацијама кажу да чују гласове који им се обраћају или који међусобно разговарају.

Мирис који само ви осјетите - олфакторна халуцинација је осјећај неког мириса за који човјек вјерује да долази из близине или с њега, а нема нигдје извора тог одређеног мириса.

Чудни укус у устима - густаторна халуцинација је осјећај да неко јело које једете има чудан укус.

Осјећате нешто чега нема - најбољи примјер тактилне халуцинације је када човјек осјећа да га неко прати, а никог нема у близини или има осјећај да по њему нешто шета.

Шта узрокује халуцинације?

Шизофренија

Више од 70 одсто људи с овом болешћу доживљава визуелне халуцинације, а 60 до 90 одсто чује гласове. Неки могу да миришу и осјећају ствари које не постоје.

Паркинсонова болест

Скоро пола обољелих од ове болести понекад види ствари које не постоје.

Алцхајмерова боелст (и други облици деменције)

Деменција узрокује промјене на мозгу које могу довести и до халуцинација. Углавном се појављују у напредном стадијуму болести.

Мигрене

Отприлике трећина људи која пати од мигрена има визуелне халуцинације.

Тумор на мозгу

Зависно од тога гдје се налази може узроковати различите врсте халуцинација. Ако се тумор налази у подручју које контролише вид, човјек може видјети разне ствари које заправо не постоје. Могуће је да види мрље, свијетле тачке или облике.

Charles Bonnet sindrom (CBS)

Ово стање код људи с проблемима с видом попут мишићне дегенерације, глаукома или катаракте узрокује визуелне халуцинације. У почетку много људи не види разлику између халуцинације и стварности, али временом се оне понављају на тај начин да човјек брзо схвата шта је стварност, шта не.

Епилепсија

Епилептични напади понекад изазивају и халуцинације. Врста халуцинације ће зависити од тога у ком дијелу мозга се догодио напад.

Шта радити ако имате халуцинације?

Прво, морате се обратити свом љекару, који ће прегледати вашу медицинску документацију и урадити преглед. Вјероватно ће вас послати на тестове захваљујући којима ће моћи да идентификује проблем. На примјер, ЕЕГ или електроенцефалограм провјерава необичне обрасце електичне активности у мозгу.

ЕЕГ може показати да ли су ваше халуцинације посљедице напада. Ту је и МР, односно магнетна резонанца која користи моћне магнете и радио таласе како би сликала органе. На тај нчаин се може открили да ли је тумор на могзу или можда мождани удар изазвао халуцинације.

Извор: Агенције