latinica  ћирилица
27/06/2017 |  17:54 | Аутор: РТРС

Послије Русије и Аустралија се одриче хомеопатије

Хомеопатски лијекови не треба да се продају у аустралијским апотекама јер представљају "неприхватљив ризик" за потрошаче, показало је независно истраживање.

У извештају панела за ревизију регулативе у фармацеутској индустрији, професор Стивен Кинг, открио је да хомеопатија и хомеопатски производи не смијеју да се повезују са конвенционалним лијековима.

"Једино што се у одбрану хомеопатије може рећи је то да је безопасна и да у неким околностима може да дјелује као плацебо", стоји у извјештају. "Панел не вјерује да је тај аргумент довољан да оправда продају тих производа у апотекама".

Јан Кар, фармацеут и члан Пријатеља науке у медицини, поздравио је овај закључак и истакао да хомеопатски производи ипак могу да представљају опасност, уколико их особа користи за "лијечење" озбиљних стања, умјесто да се окрене провереним терапијама.

"Моја највећа притужба на статус хомеопатије није то што људи уносе плацебо, него што вјерују у нешто за шта немају доказе. То значи да не траже праве изворе информација, што може бити врло опасно ако пате од озбиљних здравствених проблема. Увијек постоји мали ризик од компликација услед узимања конвенционалних лијекова, али од њих такође имамо и много користи. Хомеопатија носи мали ризик, али зато од ње немамо користи", сматра Кар.

Хомеопате вјерују да супстанце које изазивају болест у мањим дозама представљају лијек и људе лијече раствором тих супстанци у води или алкохолу. Они тврде да такве мјешавине "памте" оригиналну супстанцу и покрећу исцјељење у тијелу.

Те тврдње су оповргнуте у многим студијама.

Такође, почетком године Руска академија наука званично је прогласила хомеопатију за лажну науку. Њихова специјална комисија за борбу против лажних наука и фалсификованих истраживања утврдила је да "хомеопатске методе дијагностике и лијечења треба третирати као лажно научне".

Извор: Guardian