X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
28/06/2017 |  18:46 | Извор: РТРС

Буди се супервулкан који би могао да збрише Америку!?

Талас од готово 900 земљотреса погодио је Национални парк Јелоустоун од 12. јуна до данас. Да ли би ови потреси могли да значе буђење једног од најопаснијих супервулкана на свијету?
Јелоустоун, САД (Фото: Thinkstock) -
Јелоустоун, САД (Фото: Thinkstock)

Када би се активирао вулкан у Јелоустоуну, његова ерупција била би хиљаду пута моћнија од ерупције Сент Хеленса из 1980. Срећом, ризик од тог догађаја је и даље мали.

Земљотреси, од којих је најјачи био 4,4 степена по Рихтеру, су најснажнији и најбројнији у посљедњих пет година, али их је заправо било мање него у неким случајевима у протеклој деценији.

Тремори су забиљежени на дубини од 14,5 километара испод нивоа мора и детектовани су у Опсерваторији вулкана у Јелоустоуну на Универзитету у Јути.

"Јелоустоун није еруптирао 70.000 година, па је потребно много јаких земљотреса и помјерања тла, да би се покренуо", наводи у саопштењу тима за надзор вулкана.

Јелоустоун је иначе највећа и најразноликија колекција природних термалних извора на свијету.

Сеизмичка активност у овој области, може али и не мора бити знак буђења супервулкана, будући да је у посљедњих 30 година, најјачи земљотрес који је погодио ову област имао 4,8 степени по Рихтеровој скали.

Иначе, студија о јелоустоунском вулкану из 2013. открила је да су подземне коморе са магмом и до два и по пута веће него што се раније мислило, са системом који обухвата област дугу 90, а широку 30 килметара и у којој се налази огромна количина отопљених стијена.

Када би се таква количина магме одједном ослободила, посљедице би биле као у случају нуклеарног рата. Сјеверна Америка би вјероватно била уништена, а велике посљедице претрпио би и остатак свијета.

Извор: Агенције