latinica  ћирилица
29/06/2017 |  17:29 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Природан начин заштитите од комараца

Љето, осим лијепог времена и годишњих одмора, доноси и комарце, муве и друге инсекте. Избјегавајте токсичне инсектициде јер могу да вам нанесу више штете од уједа "малих напасти"
Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC) -
Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC)

Природни репеленти на бази цитронеле, чајевца, јабуковог сирћета, лаванде и босиљка су нешкодљиви за здравље, а дјелотворни као куповни.

* Поставите на прозоре и крај улаза саксије с биљкама које одбијају комарце, као што су мачја трава, цитронела, лаванда, першун, босиљак, рузмарин, нана. Палите арома-лампе или мирисне штапиће с мирисом ових биљака.

* Помијешајте етерично уље цитронеле с маслиновим или сунцокретовим и утрљајте у кожу прије изласка напоље.

* Сипајте 60 мл уља чајевца у боцу са распршивачем од 200 мл и допуните дестилованом водом. Прије употребе промућкајте, попрскајте кожу и размажите. Наносите чешће ако је потребно.

* Јабуково сирће не само да одбија комарце, већ и расхлађује за вријеме врућина и помаже у одржавању пХ вриједности коже. Додајте исјецкани першун, па ту мјешавину утрљајте у кожу.

* Етерично уље лаванде, разријеђено у маслиновом уљу, одлична је заштита, а ублажава и свраб послије убода. Погодан је и за њежну бебину кожу ако ставите кап, двије.

* Шаку свјежег босиљка прелијте са пола шољице кипуће воде и послије четири сата проциједите. Помјешајте с пола шољице вотке и сипајте у флашицу с распршивачем. Прије употребе промућкајте.

Савјет плус: Црвенило од убода ублажава сок од алоје вере, чуваркуће, лимуна, раствор соде бикарбоне, уље црног кима, глина или болно мјесто истрљајте унутрашњом кором банане.

-Све што вам је потребно су литар воде, 25 г смеђег шећера, грам свјежег квасца и пластична флаша од 1,5 или 2 литра. Одсјеците јој врх, растопите шећер у загријаној води и када се охлади сипајте у флашу. Доњи дио обмотајте црном траком или тканином, а по површини воде поспите издробљени квасац. Одсјечени врх ставите наопако у флашу, тако да између отвора и течности остане мало простора. Клопку поставите близу мјеста гдје спавате и дуже боравите. Комарце ће привући мирис квасца, а када једном уђу у замку, нема им изласка.

Извор: Вечерње новости