latinica  ћирилица
02/07/2017 |  13:54 | Аутор: РТРС

Скривени симптоми неурозе

Неуроза је блажи облик психичког поремећаја који је резултат унутарпсихичких конфликата особе. Он доводи до низа симптома и стања карактеристичних за неуротичну личност.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Први симптоми неурозе су главобоља, убрзани пулс, болови у стомаку, учестало мокрење, дакле, исти симптоми као и код болести срца, бешике и желуца. Дијагностиком се утврђује да ти органи уопште нису оштећени него да је болесник оболио од неурозе.

Неурозе могу да се јаве у свим узрастима, али су најчешће у зрелом добу, тј. у периоду живота када постоји већи раскорак између жеља, могућности и захтјева средине.

У дјетињству и младости неурозе се ријетко јављају, јер за реализацију жеља постоји дугачак временски период - често се чује да се младим особама каже: "Цијели живот је пред тобом." Колико год звучало као фраза, толико је истине у овој реченици, јер та временска димензија поништава простор за појаву неуроза.

У зрелим годинама, када човјек "подвлачи" црту и прави биланс направљеног и постигнутог, долази до сазнања да је пуно тога заувијек пропуштено те да нема више времена за реализацију избора. Сазнање о постојању проблема, немогућности рјешавања истих, плодно су тло за појаву неуроза. Управо тада се јављају први симптоми.

Обољела особа није у могућности да сама ријеши животни проблем те је неопходно потражити помоћ стручњака. Прва и основна ствар је то да обољели призна себи како постоји проблем, а у сарадњи са стручним лицем проблем треба назвати правим именом. Сљедећа фаза је рјешавање проблема.

Гешталт метода (гешталт-цјелина на њемачком) је само једна од оних која је показала одличне резултате. Ова метода комбинује низ терапија, техника, приступа, игрица и све је усредсређено на тренутак, на садашњост, на "овдје и сада". На пацијента се у потпуности гледа као на недјељиву цјелину и тако му се и приступа.

Извор: Б92