latinica  ћирилица
03/07/2017 |  10:43 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Фриленсери обавезни платити порез на доходак

У Републици Српској је у посљедње вријеме примјетан тренд повећања броја физичких лица која остварују приходе из иностранства, превасходно на начин да у Српској обављају одређене ИТ услуге, односно да врше такозвани удаљени рад за послодавца у иностранству, наводи се у саопштењу Пореске управе.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Из тог разлога, Пореска управа Републике Српске обавјештава физичка лица која по било ком основу остваре приход из иностранства, укључујући и приходе од ИТ услуга остварен удаљеним радом, а на који није плаћен порез по одбитку, да су дужна да тај приход пријаве и плате порез на доходак.

Наиме, плаћање пореза на тај доходак врши се у року од седам дана од дана наплате прихода, а пријављивање се врши мјесечно и годишње подношењем одговарајуће пореске пријаве.

Појашњења ради, мјесечно пријављивање врши се до 10. у мјесецу за наплаћени приход у претходном мјесецу, путем пријаве Образац 1002-Мјесечна пријава пореза по одбитку, на додатном листу ДЛ3-Остали доходак, искључиво електронски са електронским потписом.

С друге стране, годишње пријављивање врши се до 31. марта текуће године за претходну годину, путем пријаве Образац 1004-Годишња пријава за порез на доходак, са прилогом на обрасцу 1005, а подноси се у два примјерка, надлежној подручној јединици Пореске управе према мјесту пребивалишта физичког лица.

Порез на доходак обрачунава се по пореској стопи од 10% на основицу коју чини наплаћени приход тог физичког лица.