latinica  ћирилица
04/07/2017 |  10:18 | Аутор: РТРС

Доктори апелују: Лијек против горушице може да угрози живот?

Лијекови против горушице који узимају милиони људи могу да повећају ризик од ране смрти, показала је нова студија.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Инхибитори протонске пумпе, познатији као ИПП повезују се са низом здравствених проблема, укључујући озбиљна обољења бубрега, прелом костију и деменцију.

Преко 50 милиона рецепата за лијекове против горушице, чира и других гастроинтестиналних проблема издаје се широм свијета годишње. Истраживачи сада кажу да је вријеме да се ограничи унос оваквих таблета.

Студија је обухватила преко 275 хиљада корисника ИПП лекова и скоро 75 хиљада људи који су конзумирали још једну врсту лијекова, познатију као Х2 блокаторе да би смањили киселину у стомаку.

- Постоји повећање ризика од смрти међу ИПП корисницима - каже један од аутора студије, доктор Зијад Ал-Али са Универзитета у Вашингтону.

- Људи мисле да су овакви лијекови безбједни јер су свуда доступни, али постоји велики ризик. Да је мени потребан лијек против горушице, наравно да бих га узео. Али, не бих га тако олако узимао да ми није потребан сваки дан. Волио бих да ме мој доктор контролише и каже ми када ми више није потребан - истиче он.

Истраживачи су пронашли да се за 25 одсто повећава ризик од смрти код људи који су користили само ИПП лијекове, а будући да се он преписује милионима људи др Ал-Али каже да то прерасте у хиљаде прераних смрти годишње.

Највећи проблем настаје када људи који треба да пију лијек од двије до осам недјеља, пију лек мјесецима, па чак и годинама.

- Људи добију рецепт из медицинских разлога и када проблем престане, они наставе да га пију, а љекари само штампају нове рецепте - закључио је он, уз апел да се са лијеком прекине онда када се проблем ријеши.

Извор: Агенције