latinica  ћирилица
04/07/2017 |  18:08 ⇒ 05/07/2017 | 10:11 | Аутор: РТРС

Широки Бријег-злоупотреба дјеце у промовисању усташтва (ВИДЕО)

Да ли се проусташка идеологија, послије више од седам деценија, на мала врата враћа и кроз спортске манифестације?
Дјеца наступала у црним мајицама с натписом "Црна легија "Црна Легија" (Фото: pogled.ba) -
Дјеца наступала у црним мајицама с натписом "Црна легија "Црна Легија" (Фото: pogled.ba)

Најновији примјер из околине Широког Бријега изазвао је прави рат на друштвеним мрежама након што су објављене фотографије дјечије фудбалске екипе која носи назив "Црна Легија" - као и злогласна јединица усташе Јуре Францетића.

На натпис на мајицама екипе, уз то побједника турнира „Кочерински дани“, званично није реаговала ниједна институција, полицијска агенција нити организатор.

Пехар је уручио фратар Марио Кнезовић.

Тврди да црква није организатор, али да је позван да уручи награде. Каже „не треба од миша правити слона“.

- Ништа у том тренутку нисам размишљао, нити сам озбиљно схватао да дјеца нешто знају. Можда сам и требао мислити о томе. Они који ме знају, знају да нисам компромитован, каже Марио Кнезовић, фратар кочерински.

Уз назив екипе и хрватски усташки грб.

Кнезовић сматра да су за све требало да знају родитељи.

За Славу Кукића, универзитетског професора из Мостара, то је кочеринска трагедија и слављење фашистоидних идеологија, а сва правдања су бацање "прашине у очи јавности": "Не може ме нико, па ни кочерински свећеник, убиједити откуд је идеја за тај назив екипе и натпис и да су то дјеца сама радила."

Случајно или не, све се дешавало у седмици када Срби обиљежавају годишњицу смрти десетина хиљада предака у јамама у Хрватској. Потомци позивају на опрез.

- То је увреда за српске и јеврејске жртве и антифашисте, то је увреда за потомке жртава и упозорење да зло постоји, каже Душан Басташић, предсједник Удружења „Јадовно 41“.

А зла из 1941.године сјећа се деведесетдвогодишњи Ристо Гавриловић из Седлара у Поповом Пољу. Избјегао је судбину 187 комшија из свога и сусједних села, који су завршили у јами Ржани До. Заробљавани су на њивама и у кућама.

Кочерински турнир и „Црна легија“ за сада су далеко од институција. Зато је ово усијало друштвене мреже.

Вјероватно, до неког новог повода, без сагледавања посљедица.