latinica  ћирилица
05/07/2017 |  11:08 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Футуролози - до 2050. човјечанство ће имати десет милијарди становника

Човјечанство ће 2050. године имати скоро десет милијарди становника, Велика Британија неће бити међу три најразвијеније економије, избјеглице ће промијенити демографску структуру САД, а радна седмица у развијеним земљама биће 27 часова.

До 2050. године Индија ће престићи САД и постати друга најразвијенија економија на свијету након Кине.

Предвиђа се и да ће додатно бити повећан јаз између три највеће свјетске привреде - Кине, Индије, САД, с једне стране, и остатка свијета.

Хришћанство ће остати најдоминантнија религија на свијету, а ислам најбрже растућа религија. Истовремено, број атеиста ће расти, али не у западним земљама.

На свијету ће живјети 9,6 милијарди људи, а животни вијек ће расти, па ће тако до 2050. године у просјеку износити 76 година.

У становништву САД биће више латино популације. Американци ће бити старији и све дебљи.

Америчка популација ће се повећати, највише захваљујући миграцији - до 2050. године готово петину америчких држављана чиниће они који су рођени у иностранству, а број миграната ће се више него удвостручити и износиће 81 милион!

Мигранти ће промијенити америчку демографску слику и донијети велике промјене у инфраструктури - предвиђа се да ће се нови досељеници населити на одређеним подручјима - на западу и сјевероистоку.

У САД ће се појавити потреба за двојезичним, односно вишејезичним таблама. Власти ће морати да се позабаве и стамбеним питањем за већи број породица.

Неки футуролози, говорећи о глобалним предвиђањима за 2050. годину, наводе да људи више неће бити зависни од фосилних горива.

Данас се већина енергетике заснива на нафти, угљу и гасу. Године 2050. људи ће све мање користити фосилна горива, а употребљаваће вјетар, морске таласе, соларну и геотермалну енергију.

Нове технологије имаће утицај и на здравство и лијечење људи, због чега ће свијет 2050. године бити здравији него сада.

Неће постојати новчане валуте какве постоје данас, трансакције ће се обављати искључиво електронски.

Радна седмица у многим развијеним земљама имаће 27 часова и неће бити прековременог рада, а већи акценат биће на волонтерском раду.

Ствари ће бити другачије и кад је превоз у питању. Људима више неће бити важно да посједују властити аутомобил.

Они који који живе у граду више ће ходати, возити се бициклима и користити јавни превоз.

Људи ће средином овога вијека живјети у зградама које ће бити високе и до километар.

Такве зграде тренутно се не могу градити јер не постоје материјали који су довољно снажни, али већ 2050. године биће много материјала на бази угљеника, као што је графеон, који су веома јефтини и снажни и самим тим погодни за градњу.

Сви информациони системи које човјечанство тренутно посједује моћи ће да стану у предмет који је мањи од наушнице. Било која врста накита ће ускоро моћи да замијени све људске информационе системе.

Екран ће се налазити у контактним сочивима. Људи ће бити у могућности да, умјесто на телефону, куцкају у "три-де простору".

Роботи ће бити у широкој употреби и изгледаће више као људи него као машине приказане у научнофантастичним филмовима.

Робот ће имати врло снажне компјутере који ће бити повезани са њима путем такозваног "облака", тако да вјештачка интелигенција неће морати да буде уграђена у њихово тијело.

Футуролози очекују да ће људи од средине 21. вијека произвести врло софистициране андроиде и друге врсте напредних робота.

Извор: Срна