latinica  ћирилица
06/07/2017 |  11:01 | Аутор: РТРС

Како да се коначно одвикнете од тих "заразних" слаткиша?

Није никаква тајна да многи људи једу више шећера него што би требало, само зато што већина прерађевина у себи садржи ту намирницу. Међутим, разлог је и у томе што слаткиши и заслађени газирани сокови изазивају зависност и тјерају вас да их с временом уносите све више и више.
Слатко - Фото: илустрација
СлаткоФото: илустрација

Нутриционисти имају јасан план који може да вам помогне да прекинете тај зачарани круг.

Представљамо вам кључне кораке:

Читајте декларације

Многе прерађевине садрже много више шећера него што мислите. Читајте декларације и провјеравајте садржај шећера и трудите се да у исхрану уврстите што више свјежих производа.

Избјегавајте слаткише

Ово је јасно само по себи. Слаткиши су такозване "празне" калорије, намирнице које не хране ваше тело, али га зато затрпавају великим количинама шећера, који изазива брзи скок, а затим и пад инсулина у крви, због чега ћете недуго након што поједете слаткиш поново бити гладни.

Газиране сокове замените киселом водом

Као и слаткиши, газирана пића ће вас само изгладнијети. Ако сте навикли на њих, пређите на киселу воду. Укус можете обогатити са мало лимуновог сока.

Једите редовно

Редовни оброци стабилизују ниво шећера у крви, због чега ћете мање осјећати глад и жељу да грицкате.

Једите више воћа и поврћа

Уместо да се фокусирате на то шта избацујете из исхране, пажњу усмјерите на оно што додајете. Обогатите оброке воћем и поврћем, који садрже влакна, дуже вас држе ситим и имају мало калорија. Притом, садрже природни шећер фруктозу која ће вам олакшати одвикавање од слаткиша.

Једите намирнице богате протеинима

Сваки ваш оброк треба да садржи намирнице богату протеинима. Као и влакна, протеин вам омогућава да дуже останете сити.

Пијте довољно течности

Поред свега тога, пијте осам чаша чисте обичне воде дневно. Некада се деси да тијело жеђ помјеша са осећајем глади и тада посежете за слаткишима и грицкалицама. Уколико је ваш организам адекватно хидриран, нећете толико чезнути за соковима и газираним пићима.

Извор: Б92