latinica  ћирилица
06/07/2017 |  11:15 ⇒ 11:22 | Аутор: РТРС

Мутан вид и "блицеви" пред очима су симптоми ове болести

Замућен вид и појава трептаја (блицева) свјетлости у видном пољу могу представљати симптоме окуларне или ретиналне мигрене. То је стање ока које изазива краткотрајне нападе сљепила и сличне проблеме са видом.

Међутим, код окуларне мигрене не постоје главобоље и слични мигрнозни знаци упозорења, због чега се ово стање назива и "тиха мигрена". Иако на обољеле дјелује застрашујуће, ефекти овог обољења су привремени и вид се потом враћа у нормалу. Ово стање је релативно ријетко, па га је искусила једна од 200 особа које болују од мигрене.

Ранија истраживања су открила да 70 одсто обољелих имају породичну историју мигренозних главобоља, па Свјетска здравствена организација вјерује да је окуларна мигрена генетско обољење. Ипак, веза између ње и других типова мигрене често се не могу наћи.

Британска Национална здравствена служба наводи да је "ретинална мигрена стање које не треба мијешати са мигренама које изазивају главобољу, а која утуче и на вид и на очи". Према Америчкој фондацији за мигрену, ефекти окуларне мигрене се могу осјетити само у оку, док остали симптоми других врста мигрена везани за очи могу бити присутни и код једних и код других у неком тренутку.

Симптоми укључују дјелимични или потпуни губитак вида који обично траје од 10 од 20 минута, пре него што се врати. Може доћи и до постепеног замућења вида, појаве "блицева", треперења свјетлости, као и појаве "мозаичких" шара у видном пољу. До главобоља може доћи пре, за време или после привременог погоршања стања вида.

До окуларне мигрене долази због сужавања крвних судова које смањује доток крви. "Окидачи" могу бити стрес, пушење, виско крвни притисак, лијекови, вјежбање, нагло савијање тела, велика надморска висина, дехидратација, пад нивоа шећера, као и велика врућина.

Када се крвни судови одморе и доток крви нормализује, вид се враћа. Дуготрајна оштећења, усљед окуларне мигрене су, међутим, ријетка. Ово стање се чешће јавља код жена, особа млађих од 40 година и особа са неким од хроничних болести.

Извор: Б92, express.co.uk