latinica  ћирилица
06/07/2017 |  13:44 | Аутор: РТРС

Најављује се лет "Златног срца" према Марсу - научници скептични

Илон Маск, власник компаније "Спејс икс", у тексту за часопис "Њу Спејс" најављује да ће се први свемирски брод за Марс звати "Златно срце", према броду из култне књиге "Водич за ауто-стопере кроз галаксију".

Маск у тексту износи низ идеја и тврдњи у вези са путем и колонизацијом Црвене планете, које су изазвале реаговања неких научника.

Мада тренутна цијена слања једног човјека на Марс класичним начином кошта десет милијарди долара, Маск тврди да ју је могуће спустити на 200.000 долара, колико кошта једна кућа у САД.

Али, критичари упозоравају да је то немогуће, јер човјек мора имати скафандер, а ту су и трошкови за храну, за систем за одржавање живота током лета и друга питања.

Маск најављује да ће већ у првој тури бити могуће послати 100 до 200 људи на Марс, али научна јавност је веома скептична јер пут траје до шест мјесеци.

Један од највећих проблема лета јесте безбједност људи због свемирског зрачења, високоенергетских честица које оштећују ДНК.

То може узроковати тумор, слабљења имуног система и оштећења мозга.

Астронаути би у свемирском броду морали да имају мању комору у којој би се заштитили док не прође опасност, али би за дужи боравак на Црвеној планети људи требали да буду у просторијама испод површине како би били заштићени од свемирских зрака који су веома продорни.

Такође, Маскова тврдња "да би до краја вијека на Марсу могло бити и до милион људи" - за научну јавност је сасвим нереална.

Да би људи преживјели пут и боравак на Марсу, потребно је симулирати земаљске еколошке услове унутар свемирског брода и површинских "насеља", што је изводљиво.

Али, за колонију на Марсу потребна је одржива производња ваздуха, горива, електричне енергије, хране, те заштите од зрачења.

Научници упозоравају да је нереална прича о милиону људи на Марсу до краја вијека.

Можда Маск може да направи логистику, ракету и свемирски брод, али неко други треба да плати све што је потребно на Марсу: постројења, рад и грађевине, истичу критичари.

Извор: СРНА