X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
06/07/2017 |  16:40 | Извор: РТРС

Разбијен мит о витамину Д

Различити облици витамина Д разликују се по свом утицају на организам човјека: ефикасан је само онај животињског поријекла. То је закључак истраживача са Универзитета Сари из Велике Британије, који су током двије године пратили контролну групу.
Витамин Д (Фото: Shutterstock) -
Витамин Д (Фото: Shutterstock)

Познато је да људско тијело може да произведе витамин Д под утицајем УВ зрака на кожу. Када нема много сунца, током зиме, или у земљама са облачном климом, витамин Д мора се добити преко хране или у синтетичком облику.

Међутим, стандарди за употребу витамина Д које данас препоручује већина националних медицинских организација за превенцију и лијечење рахитиса, болести костију и кардиоваскуларног система, засновани су на заблудама и због тога могу буквално да нашкоде човјеку.

Конкретно, широм свијета преовлађује увјерење да су витамин Д2, који је искључиво биљног поријекла, и Д3, који се синтетише под утицајем ултраљубичастих таласа и улази у тијело преко животињске хране, једнако корисни. Британски научници окупили су групу од 335 жена јужноазијског и европског поријекла и подијелили их у пет подгрупа. Једној су свакодневно давали плацебо, другој сок обогаћен Д2, трећој колачић са Д2, четвртој сок са Д3 и петој колаче са Д3, наводи се на порталу "Медикал експрес".

Послије 12 зимских недјеља упоредили су резултате. Испоставило се да се Д3 апсорбује два пута боље од Д2. Код жена које су добијале Д3 са соком и колачима на крају експеримента витамин се повећао за 75 одсто и 74 одсто, респективно, док се код оних које су добијале Д2 са истим производима повећао за само 33 одсто и 34 одсто. При томе је код оних које су добијале плацебо забиљежен пад нивоа витамина Д. Слични показатељи примјећени су и током друге године експеримента.

Научници су закључили да је стога оне који воле да уносе витамин Д из намирница биљног поријекла неопходно упозорити да обим употребе треба да буде најмање два пута већа него што се сматрало раније.

Противницима синтетичких витамина најбоље је да једу месо лососа, бакалара, кавијар, јаја и масне млијечне производе богате витамином Д3, а чим се појаве први сунчеви зраци да одмах отрче напоље. Умјерено сунчање такође је веома корисно.

Извор: Спутник