latinica  ћирилица
06/07/2017 |  21:34 | Аутор: РТРС

Језив тренд у Индији: Шаљу старе да их убију тигрови, па траже одштету

Индијски медији ових дана извјештавају о једном језивом тренду; наиме, сељани из околине Филибита, резервата за тигрове, своје старе и изнемогле тјерају у џунглу гдје неминовно постају плијен тигрова, а они касније наплаћују одштету од државе.
Тигар у тоалету (илустрација) -
Тигар у тоалету (илустрација)

Ова застрашујућа тактика откривена је сасвим случајно. Наиме, званичници за заштиту околине из државе Утар Прадеш су изашли на терен истражујући изненадно повећање броја напада тигрова на старије особе. Међутим, код посљедњег случаја, који се десио 1. јула, откривено је да су тигрови раскомадали жену, али њене ствари су пронађене километар даље, што значи да је тијело накнадно довезено да га тигрови раскомадају.

Наиме, у овом резервату тигрови су заштићена врста и дозвољено им је да се слободно крећу џунглом.

Ако тигар нападне човјек у џунгли, држава није дужна да плати одштету, јер је забрањен неовлаштен улазак у резерват.

Међутим, ако се напад деси ван границе резервата, онда породица има право на одштету. Након неуобичајено високог броја напада (чак седам напада за четири мјесеца), званичници су почели да сумњају на превару.

Након детаљне истраге, званичници су открили да сељани сами своје старије и изнемогле тјерају на ивицу џунгле, гдје постају лак плијен тигрова, а они касније траже одштету од државе.

Умјесто да порекну оптужбе, сељани су признали да су то заиста урадили, али да су се старији "добровољно пријавили како би својим породицама обезбиједили бољи живот од одштете"!

Иако ово звучи више него нестварно, сељани тврде да је то једина истина. Ово је изазвало шок осталих сељана, који живе од свог рада, за разлику од већине која не ради ништа.

"Не знам, али мислим да су сељани схватили да им је ово једини излаз из сиромаштва. Немам другог објашњена", каже Џарнил Синг, који се бави пољопривредом и један је од ријетких који зарађују од свог рада.

Калим Атар, званичник који је спровео истрагу и дошао до овог застрашујућег открића, каже да је већ послао извјештај надлежнима, те се сад очекује њихова реакција.

Извор: Независне новине