latinica  ћирилица
09/07/2017 |  16:31 | Аутор: РТРС

Нутриционисти: Овај режим исхране је кључ мршављења

Умјесто испробавања разних дијета, можда би требало да дате шансу кетогеним дијетама које се користе у лијечењу епилепсије, пише Дејли Мејл.
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Аустралијска нутриционисткиња Сузи Барел каже да нема доказа да је кетогена дијета која се заснива на екстремном смањењу уноса угљених хидрата, а појачаном уносу масноћа, штетна за тијело.

"Чак се биљежи велики губитак килограма и смањење запаљенских процеса у тијелу, као и многе друге здравствене благодети, нарочито код људи са високим нивоом шећера у крви, масном јетром и великим вишком килограма", каже Барел.

Кетогена дијета заснива се на масним намирницама, попут орашастих плодова, авокада, уља и рибе, док угљени хидрати чине само пет до 20 одсто укупног калоријског уноса. Поређења ради, уобичајена исхрана садржи од 30 до 50 одсто угљених хидрата.

Ако не уносите угљене хидрате када их ваше тијело претвара у глукозу - свој "омиљени" извор енергије, оно прелази у стање кетозе у којем се масноће у тијелу разлажу на кетоне, који затим служе као алтернативна храна мозгу, органима и мишићима.

То доводи до појачаног сагоријевања масноћа и брзог мршављења.

"Кључ кетогене дијете је у драстичном смањењу угљених хидрата, јер ће се у супротном тијело потпуно вратити на стање глукозе", каже Барел.

То истовремено значи да ћете брзо повратити изгубљене килограме ако нагло престанете са кетогеном дијетом.

"Било која дијета, па и кетогена, дјелује само ако је се придржавате. Међутим, ако нисте спремни да током дужег времена не једете житарице, воће, скробасто поврће и шећер, вјероватно није за вас", каже.

Нутриционисткиња истиче и да сљедећи пут кад покушате да се вратите кетогеној исхрани, вјероватно нећете добити исте резултате због успоравања метаболизма, до ког долази због губитка мишићне масе послије иницијалног мршављења.

Барел упозорава и да због овакве исхране можете да патите од затвора и непријатности у стомаку, па морате да узимате пробиотике.

"Ако имате већи вишак килограма или висок ниво шећера у крви и масну јетру, вриједи испробати је, али под надзором дијететичара, како бисте били сигурни да ћете безбиједно доспијети у стање кетозе, а да не пореметите свој метаболизам или здравље цријева", закључила је Барел.

Извор: Агенције