X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
11/07/2017 |  11:21 | Извор: РТРС

Напитак који смањује ризик од смрти за чак 18 одсто

Најновија студија показала је да су три шољице кафе дневно повезане са мањим ризиком од смрти "било ког узрока" захваљујући антиоксидансима који се у њој могу наћи.
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Истраживачи са Империал колеџа у Лондону у сарадњи са Интернационалном агенцијом за истраживање рака анализирали су здравствене податке љубитеља кафе више од милион и по људи у 10 европских земаља. Пронашли су да су мушкарци који су пили минимум три шољице кафе дневно имали 18 одсто мање шансе од смрти од људи који нису пили кафу. С друге стране, код жена је овај ризик смањен за 8 одсто.

С друге стране, одвојено истраживање које је спроведено у Америци показало је какав ефекат кафа има на здравље 185 хиљада учесника студије који су из различитих етничких средина. Људи који су пили једну кафу дневно имали су 12 одсто мањи ризик од смрти од људи који уопште нису конзумирали кафу, а испијање двије до три кафе дневно смањило је овај ризик на 18 одсто.

Експерти су изјавили да студија није укључила многе друге факторе које кафа има, посебно кофеин који у толиким дозама није препоручљив по здравље, али се слажу да остали састојци кафе имају благотворно дејство на организам.

“Кафа садржи много антиоксиданаса који играју важну улогу у превенцији рака", закључила је др Вероника Сетиаван, са Универзитета у Јужној Калифорнији.

Извор: Б92