latinica  ћирилица
11/07/2017 |  16:31 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Златни кавез - Мистериозно село богаташа из ког нико не смије да се исели (ВИДЕО)

Питање како је Хуакси од сиромашног кинеског села дошло до свог луксуза који га окружује и даље је обавијено велом тајне.
Златни кавез: Мистериозно село богаташа из ког нико не смије да се исели (фото:© YT/CRIWebcast) -
Златни кавез: Мистериозно село богаташа из ког нико не смије да се исели (фото:© YT/CRIWebcast)

Становници о свом богатству не говоре, и оно се сматра тајном, а приступ медијима прилично је ограничен.

Зашто га мјештани не напуштају? Једноставно, ако га напусте - губе све што су стекли, тако да је живот у овом селу дословно живот у златном кавезу.

Кинеско село Хуакси, смештено је у покрајини Ђангсу, потпуно оправдано носи назив "Село богаташа". Небодер на 72 спрата, хеликоптери на небу, тематски парк и луксузне виле само су неке од баханалија које га красе.

Сваки од двије хиљаде становника, колико их овде службено живи, има више од 143.000 долара на банковном рачуну и живи у вили. Заправо, сви живе у потпуно идентичним вилама.

Но, постоји и “квака“. Ако напусте село и одлуче да се преселе негде другдје, губе све што имају на банковном рачуну и, наравно, вилу, па због тог правила готово нико не смије да оде.

Споменимо још и да већина становника ради седам дана у недjељи, па се поставља питање - гдjе уопште и када становници могу да потроше сав тај новац? Очито само у Хуаксију.

Пре тридесетак година, ово је село било само једно од сиромашних кинеских села, с популацијом од шестстотињак становника.

Али тада је високи партијски званичник Ву Ренбао донио план који је требало да донесе просперитет селу. Ускоро је основао неколико фирми и од сиромаха направио богаташе.

Медији су се за Хуакси заинтересовали 2004. године, кад је објављено како становник села годишње у просјеку заради готово 18.000 долара, што је знатно већи износ од оног који можете да зарадите у другим кинеским покрајинама.

Како би показале снагу села, власти су 2011. изградиле фасцинантан небодер на 72 спрата, за чију је изградњу потрошено 430 милиона долара. Висина небодера је 328 метара, што је, примјера ради, за четири метра више од Ајфелове куле.

Село има и превозно предузеће, али оно не саобраћа као што би било очекивано са копном, већ са небом. Наиме, за превоз становника користи се хеликоптер, па тако становници у околним градовима могу да буду ту већ за десетак минута.

Ту је и велики тематски парк у ком се налазе реплике славних грађевина, као што су Кинески зид и Забрањени град.

Такође, клубови и барови не постоје, па се на крају поставља питање какав је доиста живот у овом пребогатом, мистериозном селу.

Извор: Спутњик