latinica  ћирилица
15/07/2017 |  21:16 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Због селфија мајмуна фотограф на ивици банкрота

Фотограф Дејвид Слејтер, који је објавио чувени селфи мајмуна, објавио је да је на ивици банкрота због тужбе коју је покренула ПЕТА, тврдивши да ауторска права заправо припадају мајмуну Наруту.
Дејвид Слејтер је имао веома мало користи од познате фотографије - Фото: РТС
Дејвид Слејтер је имао веома мало користи од познате фотографијеФото: РТС

Слејтер се већ годинама бори да обезбједи ауторска права на фотографију, а није могао да приушти авионску карту до Сан Франциска како би присуствовао најскоријем судском рочишту, одржаном у сриеду, већ је цијели догађај пратио од куће путем интернета, пише Гардијан.

Осим тога, Слејтер каже да нема довољно новца да замјени покварену фотографску опрему, нити да плати адвоката који га представља откад је процес почео 2015. године.

Прича о фотографији почела је 2011. године када је Дејвид Слејтер био у Индонезији и фотографисао групу мајмуна. Фотограф тврди да су фотографије настале захваљујући његовој довитљивости да натјера мајмуне да притисну дугме за окидање фото-апарата, док су гледали директно у објектив.

"То није случајно понашање мајмуна. Захтевало је доста знања са моје стране, много истрајности, зноја и муке", објашњава Слејтер.

Фотографија је постала веома популарна и зарадио је неколико хиљада фунти којим је покрио трошкове пута у Индонезију, али је 2014. године постала предмет спора о ауторским правима, након што је Слејтер затражио од сајтова Tehdert и Википедија да престану да користе његове фотографије без дозволе.

Сајтови су одбили, рекавши да фотографија не може имати ауторска права, јер мајмун оригинални аутор слике. Канцеларија за ауторска права САД донела је одлуку да ауторска права не могу припадати животињама.

ПЕТА је 2015. године поднијела тужбу, којом су тврдили да ауторска права припадају животињи и идентификовали су je као шестогодишњег мужјака ћубастог макаки мајмуна, Нарута.

Мајмун, ауторска права, новац и репутација

Суд је 2016. године донио одлуку против ПЕТЕ, рекавши да животиње не могу бити власници ауторског права. ПЕТА је, међутим, поднијела жалбу и на основу ње је у сриједу било одржано рочиште.

Судија Ренди Смит је рекао да у овом случају нема начина да мајмун стекне или задржи новац, нити да изгуби репутацију.

"Нема чак ни тврдње да би ауторска права некако могла користити Наруту. Какве финансијске користи примјенити на њега? Нема ничега", објаснио је судија.

Други судија, Карлос Беа, у једном тренутку је разматрао питање како би се ауторска права пренијела на потомство аутора.

"У Нарутовом свијету, постоји ли легитимност и нелегитимност? Да ли су Нарутови потомци 'дјеца' на начин како их суд дефинише?", запитао се судија Беа.

За Слејтера, то је био болно ирионичан низ питања када се узме у обзир да је забринут за своју седмогодишњу кћерку и лично увјерење да ауторска права припадају њему.

"Поуздано знам да је мајмун на фотографији женка и да су погријешили године. Запањен сам америчким судством. Сигурно је битно да ме прави мајмун тужи", рекао је Слејтер.

Фотограф је због свих процеса на ивици банкрота и разматра шта би могао да ради како би зарадио, јер према његовим ријечима, сада нема довољно ни да плати порез на доходак.

"Покушавам да постанем тениски тренер. Размишљам чак и о шетању паса. Не зарађујем довољно ни да платим порез на доходак. На ивици сам да све баталим", изјадао се Слејтер Гардијану.

Извор: РТС, Танјуг